Tielt zet ondergrondse glascontainers in in strijd tegen sluikstorters

Danny Bossuyt (IVIO), Cindy Coucke (waarnemend algemeen directeur IVIO), Jan De Craemer (milieuambtenaar stad Tielt) en schepenen Roos Tack en Joris vande Vyvere geven het goede voorbeeld.©WMe by Wouter Meeus WMe by Wouter Meeus
Danny Bossuyt (IVIO), Cindy Coucke (waarnemend algemeen directeur IVIO), Jan De Craemer (milieuambtenaar stad Tielt) en schepenen Roos Tack en Joris vande Vyvere geven het goede voorbeeld.©WMe by Wouter Meeus WMe by Wouter Meeus
Redactie KW

In de Monseigneur Van Hovestraat werden de nieuwe ondergrondse glascontainers ingehuldigd. Ze moeten zo de omgeving mee netjes helpen houden.

Ondanks dat afvalintercommunale IVIO en de stad Tielt regelmatig met duidelijke bestickering en camera’s sensibiliseerde en verbaliseerde, bleef de omgeving rond de glasbollen aan de Monseigneur Van Hovestraat in het verleden een geliefkoosd werkterrein voor sluikstorters. Een triest feit dat de intercommunale en de stad Tielt deed beslissen om vanaf 2021 in extra ondergrondse glascontainers te investeren. Eerdere ervaringen aan onder andere de stedelijke begraafplaats leerde namelijk dat ondergrondse glascontainers minder uitnodigen tot sluikstorten.

Naast de verfraaiing van het landschap, de aanzienlijk lagere geluidshinder en het feit dat dergelijke ondergrondse containers ook toegankelijker zijn voor rolstoelgebruikers zijn de nieuwe glasbollen dan ook onmiddellijk een extra middel in de strijd tegen de sluikstorters.

Verdubbeling mobiele camera’s

“De 2 nieuw geplaatste containers hebben elk een capaciteit van 4 kubieke meter, ruim voldoende om de 3 bestaande bovengrondse containers op een zeer esthetische manier te vervangen”, verduidelijkt Cindy Coucke, waarnemend Algemeen Directeur van IVIO. Ze stipt verder aan dat het plaatsen van dergelijke glascontainers niet wil zeggen dat IVIO in de toekomst niet meer zal inzetten op camerabewaking van de containers.

Sterker zelfs, in de nabije toekomst zal het aantal bestaande mobiele camera’s meer dan verdubbelen zodat de afvalintercommunale beschikt over 5 mobiele camera’s en 2 camera’s die permanent in Izegem en Meulebeke ingezet zullen worden. Helaas blijft de camerabewaking en het verbaliseren namelijk nog steeds één van de meest effectieve middelen tegen sluikstorten. Zo kon IVIO vaststellen dat sinds de ingebruikname van de eerste camera in 2017 het aantal sluikstortingen aan glascontainers met 50% is afgenomen.

Opfrissen omgeving glascontainers

Met de plaatsing van de ondergrondse glasbollen zal in dezelfde beweging ook de parking rond de glasbollen een totale opfrisbeurt krijgen. “De populieren die jaren het groene gezicht van het pleintje vormden, hebben we helaas moeten rooien. De bomen waren van binnenuit zo aangetast dat ze elke dag een groter gevaar voor de omgeving, passanten en geparkeerde wagens vormden.”

“Naast het opnieuw aanleggen van de parkeervakken en het inplanten van het oplaadpunt voor elektrische wagen zullen we dan ook voldoende groen voorzien zodat het pleintje aan de Monseigneur Van Hovestraat een mooi ecopunt kan worden”, geeft schepen Roos Tack mee. (WME)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten