Tielt strijdt voortaan met camera’s tegen het zwerfvuil aan glasbollen

Randy De Clercq

Goed nieuws voor wie zich ergert aan de groeiende berg zwerfvuil rond glasbollen : Tielt krijgt vanuit het Netheidswerk een flinke subsidie om mobiele camera’s te installeren rond de glasbollen.

Enkele weken geleden klaagden een aantal Tieltenaars het in De Weekbode Tielt al aan: de zwerfvuilproblematiek moet aangepakt worden in onze stad. Vooral al wat rond de glasbollen blijft slingeren is voor veel inwoners een doorn in het oog. De stad beloofde actie en die komt er sneller aan dan verwacht.

“We hebben natuurlijk onze vele sensibiliseringsacties”, zegt burgemeester Els De Rammelaere (N-VA). “Zo is er op 11 maart onze grote zwerfvuilactie, waarvoor ik graag zelf ook mee de vuilnisprikker ter hand neem. Sensibiliseren en acties ondernemen is allemaal goed en wel, maar bij sommige mensen is er wel een groot mentaliteitsprobleem. Sommige individuen vinden dat zwerfvuil droppen allemaal maar moet kunnen.”

“De inzet van verplaatsbare camera’s op sluikstortgevoelige plaatsen moeten vanaf 1 juni helpen om sluikstorters te identificeren. We focussen in eerste instantie rond glasbollen, omdat dat ergens een afgebakend en beheersbaar gebied is. Er zijn natuurlijk wel meer zwerfvuilgevoelige plaatsen, zo stoot ik tijdens het lopen of wandelen ook nog heel vaak op zwerfvuil dat niet rond een glasbol ligt, maar je kunt moeilijk langs ieder landweggetje camera’s gaan zetten. Dan gooien ze het wel buiten het zicht van de camera iets verderop.”

De glasbollen worden verder ook geviseerd, omdat blijkt dat slechts 44 procent van de Tieltse glasbolsites sluikstorvrij zijn. “Dat wil zeggen dat dus meer dan de helft van de glasbollen in Tielt te kampen hebben met een probleem rond zwerfvuil. Dat is het hoogste van alle Ivio-gemeenten. De zogenaamde hotspots zijn de Zwarte Gevelstraat, Keidamstraat, Mgr. Van Hovestraat, Nagelstraat (Aarsele), Ringlaanparking en Kapelleweg (Schuiferskapelle).”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier