Straks wordt alle afvalwater van het Breldorp gezuiverd

Burgemeester Dirk Sioen stelt de installatie in werking.© ZB
Burgemeester Dirk Sioen stelt de installatie in werking.© ZB
Redactie KW

In Zandvoorde, de kleinste Zonnebeekse deelgemeente, werd een nieuwe waterzuiveringsinstallatie geopend. Voortaan wordt het afvalwater van zo goed als alle huishoudens in het Breldorp gezuiverd.

“Er werd al jaren geleden een perfecte locatie gezocht voor een waterzuiveringsinstallatie en de Komenstraat is voor iedereen het beste”, stelt burgemeester Dirk Sioen (#Team8980). De werkzaamheden gingen van start in januari 2020 en het gaat voor Aquafin om een investering van 1 miljoen euro. “De installatie zuivert in eerste instantie het afvalwater van wat gemiddeld 200 personen per dag produceren. Op termijn komen er nog eens 100 inwonersequivalenten bij op deze installatie. Deze omschakeling heeft een positieve invloed op de kwaliteit van de waterlopen en de natuur in deze omgeving.”

Gescheiden riolering

Volgende straten zijn aangesloten op de installatie: Gaverstraat, Kortestraat, Houtemstraat, Zandvoordeplaats, Zandvoordestraat, Kruisekestraat en Zillebekestraat. Aquafin nv zorgde voor de financiering en aanleg van de waterzuiveringsinstallatie en een vuilwaterleiding vanuit de Zandvoordse dorpskern naar de kleinschalige waterzuiveringsinstallatie (KWZI). Aquafin blijft ook dit station beheren.

“De investering voor het verzamelen en afvoeren van het afvalwater naar de zuiveringsinstallatie doet de gemeente. We zijn gestart met de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel in het centrum van Zandvoorde en die zal klaar zijn tegen de bouwvakantie. De totale kostprijs hiervan bedraagt 2,4 miljoen euro”, aldus de burgemeester.

Rietveld

De waterzuiveringsinstallatie in de Komenstraat is een kleinschalige vorm van een klassieke waterzuivering in combinatie met een rietveld. Het afvalwater wordt eerst mechanisch ontdaan van alle onzuiverheden en dan gezuiverd in een beluchtingstank. Daarna loopt het naar een nabezinktank waarin het slib wegzinkt. Het gezuiverde afvalwater stroomt via een overloop door een rietveld voor extra zuivering. Via een leiding belandt het propere water in de baangracht en stroomt het verderop naar de Kasteelbeek.

“In Zonnebeke tellen we nu met Zandvoorde erbij drie waterzuiveringsinstallaties want er was er al een in Zonnebeke die binnenkort nog groter wordt en een in Beselare voor het water van Beselare en Geluveld. Passendale is aangewezen op een installatie in Moorslede”, besluit de burgemeester. (NVZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.