Storm doet de Koninklijke Stallingen in Oostende sluiten

© JRO
Redactie KW

De aanhoudende storm blijft voor schade zorgen in Oostende. Vrijdagmorgen werd beslist om alle (sport)evenementen die vrijdag en tijdens het weekend zouden doorgaan in de Koninklijke Stallingen in Oostende, worden geannuleerd.

Tijdens de carnavalsstorm, op zondag 10 maart, blies de wind de glazen koepels op het dak van de Koninklijke Stallingen aan flarden. Herstellingen aan de koepels werden meteen uitgevoerd, maar door de aanhoudende wind, is er opnieuw schade. “We hebben deze morgen een beslissing moeten nemen in belang van ieders veiligheid”, verduidelijkt schepen van Sport, Bart Plasschaert. “Verschillende sportverenigingen hebben hier hun onderkomen en momenteel kunnen we hun veiligheid niet garanderen.”

Vrijdagmiddag was er schoolsport voorzien en zou er ook basketbal gespeeld worden in de zalen van het sportcentrum. “Momenteel hebben we alles afgelast tot nader order. De koepel beweegt tot 30 centimeter uit zijn gewelf en dat vormt gevaar”, aldus de schepen.

Zalen één, twee en drie zijn zeker al het hele weekend ontoegankelijk. De koepels zijn niet zichtbaar vanuit de zaal. Voor de koepels hangt een plastieken gewelf, maar het is daarboven dat het gevaar schuilt. “De koepel is voor een stuk verdwenen”, sluit verantwoordelijke van de stallingen, Franky Demeulemeester aan. “Er werd plastiek over gehangen, maar daarmee is het gevaar niet geweken. Als de koepel helemaal los komt is de kans groot dat die gewoon pal naar beneden valt, de zaal in. Als er op dat moment sportactiviteiten bezig zijn in de zaal is de kans groot dat er zwaargewonden vallen.”

Discowedstrijd met 1.000 toeschouwers

Vrijdagmiddag komt een ingenieur het dak inspecteren. “In eerste instantie zullen de koepels beveiligd worden. Daarna moeten we kijken of we de andere zaal wel kunnen openstellen. Maar sowieso worden de jeugdwedstrijden basketbal van komend weekend al afgelast. Over de andere zaal valt de beslissing vrijdag in de late namiddag. Ook die koepels worden door een ingenieur geïnspecteerd”, duidt de schepen.

Storm doet de Koninklijke Stallingen in Oostende sluiten
© JRO

Zondag vanaf 8.30 is er een grote discowedstrijd met maar liefst 1.000 toeschouwers. Organisator vzw El Sancha van de gelijknamige dansschool in Diksmuide werd vrijdagmiddag op de hoogte gebracht. “Dat is uiteraard erg slecht nieuws voor onze vereniging”, vertelt Sandy Schaep van vzw El Sanscha. “Normaal zouden 1.000 mensen naar de discowedstrijden komen kijken. Het is helemaal nog niet zeker of de wedstrijden al dan niet kunnen door gaan, we wachten met een bang hart af. Wat de gevolgen zijn indien de wedstrijd niet kan doorgaan? Of we moeten op zoek naar een andere datum om de wedstrijden te laten doorgaan, of we moeten op zoek naar een andere locatie om de wedstrijden toch nog dit weekend te laten doorgaan. Dat laatste lijkt me veel minder evident. We hopen op goed nieuws.”

Stallingen

De Koninklijke Stallingen werden opgetrokken in 1904. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het complex nog gebruikt als opvangcentrum voor vluchtelingen. Na de oorlog stond het even leeg tot de stad Oostende in 1927 het complex in huur nam van de Koninklijke Schenking om er een technische school in onder te brengen. In 1959 verliet de Vak- en Nijverheidsschool de stallingen. Na 1959 werden de stallingen vooral gebruikt door diverse verenigingen en de kunstacademie. Op 17 september 1964 werd het complex uiteindelijk ingehuldigd als het Stedelijk Sportcentrum. Sindsdien wordt het gebruikt als sportcentrum. Onder meer het boksen, judo, verschillende turnverenigingen, schaken en basket werd er ondergebracht. Sinds 1981 wordt het als beschermd monument gezien.

(JRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.