Stad Ieper plaatst 371 zonnepanelen via het Vlaams Energiebedrijf

Op de foto zien we onder andere schepen Valentijn Despegheln, Frank Van Caeneghem (klantverantwoordelijke West-Vlaanderen van Vlaams Energiebedrijf) en duurzaamheidsambtenaar Hein Lapauw. (foto Stad Ieper)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De stad Ieper bestelde 371 zonnepanelen bij het Vlaams Energiebedrijf (VEB) voor de daken van diverse stadsgebouwen. De installatie zal 118.000 kWh op jaarbasis opwekken. Dat komt overeen met het verbruik van 34 gezinnen. Het is de eerste fase van een ambitieus plan. “Deze legislatuur streven we ernaar om 2.000 PV-panelen te leggen”, zegt schepen Valentijn Despeghel.

In deze eerste fase investeert Stad Ieper 160.000 euro om de eerste 370 zonnepanelen te installeren op stedelijke gebouwen: de camping en het atletiekpistegebouw; de jeugdlokalen in Brielen, Hollebeke en Vlamertinge; de ontmoetingscentra in Elverdinge en Zillebeke, de neerstadsite en de gebouwen technische dienst en groendienst. Het Vlaamse Energiebedrijf zorgde voor het raamcontract en begeleidde de aanvraag van A tot Z. “We zijn verheugd dat we via het raamcontract van het VEB ons steentje bijdragen aan de klimaatdoelstellingen”, zegt schepen bevoegd voor duurzaamheid Valentijn Despeghel. “Door deze installatie zullen we 40 ton CO2 per jaar besparen. Deze legislatuur streven we ernaar om 2.000 PV-panelen of ruim 700 kWp op onze stedelijke infrastructuur te leggen. Daarvoor is 750.000 euro voorzien in de meerjarenplanning. Stad Ieper geeft hiermee het voorbeeld om energie te besparen en te investeren in alternatieve energiebronnen. “

Perron en Fenix geen optie

“Er lopen nog haalbaarheidsstudies voor de ontmoetingscentra in Vlamertinge en de Potyze, de sporthal Minneplein, het dierenasiel en het nieuw op te richten Kunstenhuis. Ook de optie van grote PV-installaties op het AC Auris en het sportcomplex wordt bekeken. Helaas kan dat niet op Cultuurcentrum het Perron omdat het dak bestaat uit technieken. Ook de Fenix is door de stabiliteit van het dak geen optie”, besluit Valentijn Despeghel. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier