Stad engageert zich om klimaatambities waar te maken

Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

De klimaatinitiatieven van de stad gaan erop vooruit. “Oudenburg maakt volop werk van verduurzaming, maar er ligt nog heel wat werk op de plank”, weet schepen van Milieu Gino Dumon.

“Met het Lokaal Energie en Klimaatpact, kort LEKP, nemen onze steden en gemeenten hun verantwoordelijkheid op weg naar een klimaatneutraal Europa. Maar liefst 293 van onze lokale besturen engageren zich om hun klimaatambities verder op te drijven. En ze zetten daarbij in op vier werven: vergroening, energie, mobiliteit en regenwater. Met daaraan steeds heel concrete doelstellingen gekoppeld”, legt burgemeester Anthony Dumarey uit.

949 extra bomen

Zo streeft het Pact tegen 2030 onder meer naar één boom per Vlaming, 50 collectieve renovaties per 1.000 wooneenheden, één laadpunt per 100 inwoners en één kubieke meter extra regenwateropvang per inwoner. “Nadat Oudenburg het burgemeestersconvenant ondertekende, is onze stad deze bestuursperiode intens bezig om te werken aan verduurzaming in functie van het klimaatproject. Binnen iedere werf is de stad op goede weg. Zo werden er onder meer 949 extra bomen aangeplant in de stad in ons streven om voor iedere inwoner een boom te planten. Verder werd 20 procent van het vooropgestelde extra natuurgroenperk van minstens 10 m² al aangelegd”, stelt Milieuschepen Gino Dumon.

We nemen twee deelauto’s in gebruik en er zijn al 31 elektrische laadpunten

“De afgelopen twee jaar werd ongeveer 100 m² onthard. Dit wordt mee ondersteund door het stadsbestuur met een onthardingssubsidie. Er wordt ook volop op duurzame mobiliteit ingezet met twee deelauto’s die binnenkort in gebruik worden genomen en er zijn al 31 laadpunten voor elektrische wagens. Hiermee hebben we 20 procent van de vooropgestelde laadpalen geïnstalleerd. Met onze fietsstraten hebben we extra fietspaden kunnen realiseren, want het is de bedoeling om per inwoner één meter nieuw of structureel opgewaardeerd fietspad extra te voorzien tegen 2030. Er zijn nog heel wat werkpunten waar we als stad verder moeten op inzetten, maar de trend is duidelijk. Oudenburg maakt volop werk van verduurzaming.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier