Specialisten gezocht voor inventarisatie van natuurgebied De Swal in Koekelare

Filip Declerk en Georges Pollentier bij natuurgebied De Swal in Koekelare. © Foto Coghe
Redactie KW

Op zondag 3 juni wordt de fauna en flora in natuurgebied De Swal in kaart gebracht. De organisatie doet een oproep om vrijwilligers te mobiliseren, zowel specialisten als liefhebbers zijn welkom.

Het Koekelaarse natuurgebied De Swal bestaat al sinds 1992. “Toen was er hier een moeras. Vandaag is er onder andere een bloemrijk grasland, een poel en een rietland. Die zorgen voor een perfecte biotoop voor heel wat planten en dieren”, zegt oprichter en voorzitter van Natuurpunt Midden-West-Vlaanderen Georges Pollentier.

Wat leeft er?

Met het oog op het verdere beheer van het anderhalve hectare grote gebied wordt er op zondag 3 juni een inventarisatie georganiseerd. “De focus ligt vooral op planten en insecten”, zegt vrijwillig coördinator Filip Declerck. “De planten zijn al redelijk goed in kaart gebracht. Van de insecten weten we echter bedroevend weinig. Dat is specialistenwerk. Vorig jaar ben ik als niet-kenner beginnen inventariseren. Ik heb toen een vijftigtal soorten gevonden. Dit jaar heb ik al tien nieuwe soorten gezien, maar dat stelt niet veel voor, want er zitten hier zeker honderden verschillende insectensoorten.”

En net daarom doet de organisatie een oproep naar specialisten. “Er komt al een bijen- en wespenspecialist van Natuurpunt Westland, maar we hopen dat er veel meer specialisten komen helpen. Ook liefhebbers mogen zeker komen om bij te leren die middag. We hopen op een grote opkomst en zijn benieuwd wat er allemaal in dit gebied leeft en groeit. Als we dat weten, kunnen we zien of we vroeger, later of zelfs minder moeten maaien”, aldus Georges Pollentier (74).

Tot twee jaar geleden werd hier jaarlijks rond midden augustus gemaaid. “Als we dat niet zouden doen, is het binnen tien jaar een bos.” Vorig jaar werd er voor het eerst in fasen gemaaid. “We maaiden in blokken en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. In het niet gemaaide stuk zit er dit jaar een eend te broeden.”

Dit jaar gaan ze nog stap verder en wordt gekozen voor sinusbeheer. “Dat is een speciale manier van maaien in fasen. Er worden willekeurige slingerpaden, genaamd sinuspaden, door het domein gemaaid. Bezoekers moeten dan ook op de paden blijven. In september is er een tweede maaiperiode. Dan maken we een tweede sinuspad. De bedoeling van dit beheer is dat we zoveel mogelijk variatie in de vegetatie krijgen zodat er meer soorten komen.”

Waarde aantonen

Via de inventarisatie wil de organisatie ook de waarde van het gebied aantonen binnen de gemeente. “Je zou natuurlijk overal huizen kunnen bouwen, maar een natuurgebied is van groot belang voor de gemeente. De Swal is vrij te betreden voor mensen die geïnteresseerd zijn in de natuur en er met liefde mee omgaan. Maar het is niet de bedoeling om hier te komen spelen en ravotten.”

Ook de echte koekoeksbloem groeit hier talrijk. “En dat is de enige plaats in Koekelare waar je hem kunt bezichtigen.” Elke tweede zondag van de maand is er ook een begeleide wandeling in het natuurgebied.

(Tom Rutsaert)

De inventarisatie vindt plaats op zondag 3 juni van 13.30 tot 17 uur. Meer info bij Filip Declerck, 0473 82 06 39.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.