Sluikstorters betalen voortaan ook voor opruimwerken

© Belga
© Belga
Redactie KW

Tijdens de digitale gemeenteraadszitting van woensdag 12 mei 2021 keurden de gemeenteraadsleden van Meulebeke unaniem het retributiereglement goed. Dit houdt in dat sluikstorters voortaan naast de gasboete nog eens extra 250 of 350 euro moeten betalen (naargelang de grootte van de inbreuk) voor het opruimen van het achtergelaten zwerfvuil.

Het punt kwam al tijdens de gemeenteraad van maart 2021 aan bod maar was dan onderwerp van een oeverloze discussie.

De Lijst van de Burgemeester stelde toen voor om bij het bepalen van de boete rekening te houden met het aantal werkuren tijdens het opruimen van het zwerfvuil, het aantal werkuren van het administratief personeel, kosten voor vervoer, overslag, verwerkingsinstallatie … Dit betekende het bijhouden van een heuse boekhouding.

Burgemeester Verwilst verduidelijkte nu dat het college ondertussen advies heeft ingewonnen bij het agentschap Binnenlands Bestuur. Deze laatstgenoemde gaf aan dat een retributie met een forfaitair bedrag geen enkel probleem kan zijn. Opruimen van klein zwerfvuil (minder dan 1/2m3 en 100kg zwaar) zal de vervuiler 250 euro kosten. Bij grotere zwerfvuilfracties zal er 350 euro aangerekend worden.

Het agendapunt werd nu unaniem goedgekeurd.

Benedikt Van Staen (N-VA) vraagt de gemeente om, naast de camera die ingezet wordt door IVIO, ook eigen extra camera’s in te zetten zodat de sluikstorters frequenter betrapt worden.

(LB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten