Skalaar inviteert jeugd naar poelen in Torhout

Glenn Coulembier (foto) is samen met Luc Diopere de grote bezieler van het Poelenproject van Skalaar. Zondag zijn ook niet-leden welkom. © Foto JS
Johan Sabbe

De aquarium-, terrarium- en vijververeniging Skalaar mikt met haar Poelenproject resoluut op de jeugd. Jongens en meisjes die het onderwaterleven in de twee amfibieënpoelen achter het voetbalstadion De Velodroom willen ontdekken, worden op zondag 20 mei ter plaatse verwacht. Ook niet-leden zijn gratis welkom, onder meer om salamanders te spotten.

De twee poelen nabij De Velodroom zijn toegankelijk vanaf de Sint-Jozefstraat. Ze zijn eigendom van de stad, maar worden beheerd door Skalaar. De grote bezielers van het Poelenproject zijn Glenn Coulembier en Luc Diopere. Ook diens broer Joris Diopere, die de jeugdwerking van Skalaar coördineert, is er nauw bij betrokken.

De fuiken bovenhalen

“Tussen Skalaar en de stad bestaat er een beheersovereenkomst inzake de poelen”, zegt Joris. “In het voorjaar bezoeken we de poelen tweemaal met onze jeugdleden. Zo te horen zijn ook niet-leden geïnteresseerd en bijgevolg heten we hen hartelijk welkom. Ooit heb ik zelf als kind vele uren langs de waterkant doorgebracht en er de schoonheid van het onderwaterleven ontdekt. In plaats van de kinderen met een saaie voordacht om de oren te slaan, pakken we het met Skalaar anders aan. We laten de jongens en meisjes op hun kont aan de poelen plaatsnemen en kijken met open mond naar het wonderlijke leven in en om het water. Op zondag 20 mei is dat weer het geval. Dan kijken we wat er in de fuiken zit die we eerder hebben uitgezet. We determineren de vangst aan de hand van afbeeldingen op kindermaat. We meten ook samen de watersamenstelling en bepalen zo de waterkwaliteit. Voorts bekijken we de planten en dieren omheen de poelen. We hebben tevens een kikkerkoffer bij met alle info en de nodige attributen. Ook verwijderen we het zwerfvuil uit de omgeving, wat educatief heel belangrijk is. Wie erbij wil zijn, moet zondag tegen 11 uur ter plaatse komen, want stipt op dat moment zullen we de fuiken uit de twee poelen halen en zien wat erin zit. Tot 12 uur kan iedereen de vangst aanschouwen. Tijdelijk brengen we de salamanders en andere diertjes in een aquarium onder en laten ze daarna met de beste zorgen weer in de poelen los.”

De activiteit mag dan op de eerste plaats op de kinderen gericht zijn, ook volwassenen zullen ervan genieten. “Het komt erop aan om jong en wat ouder met de natuur te laten kennismaken”, besluit Joris. “De flora en fauna nabij poelen zijn de moeite waard.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.