Scan afval en verdien punten: Blankenberge maakt na De Haan ook ‘de Click’

De Click, een project van Fost Plus, stimuleert inwoners en toeristen om hun afval in de vuilnisbak te gooien en intussen ook zwerfvuil op te rapen. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Als tweede badplaats maakt Blankenberge ‘de Click’ en bindt zo de strijd aan met zwerfvuil. “Het gaat om een slim en vernieuwend project waarmee we op het vlak van milieu en afvalverwerking een nieuwe duurzame weg inslaan”, zegt schepen voor Milieu Jurgen Content. Via een innovatieve app scannen Clickers het afval dat ze oprapen en weggooien.

De Click, een project van Fost Plus, stimuleert inwoners en toeristen om hun afval in de vuilnisbak te gooien en intussen ook zwerfvuil op te rapen. Het concept is eenvoudig: via een innovatieve gratis app scannen de Clickers de barcode van het afval dat ze oprapen en weggooien. Met de punten die ze daarmee verzamelen, zogenaamde ‘Circular UCoins’, genieten ze van allerlei voordelen bij lokale handelaars. De app biedt tevens een handig overzicht van de deelnemers.

Zwerfvuil is overal een uitdaging en dit project moet ons helpen om nog beter te doen

“Met onze deelname doelen we op een duurzame, collectieve gedragsverandering rond de recyclage van verpakkingen en zwerfvuil. We hechten er als lokaal bestuur veel belang aan dat onze stad een gezellige, leuke maar vooral ook propere stad is voor onze inwoners en bezoekers. Zwerfvuil is overal een uitdaging en dit project moet ons helpen om nog beter te doen.” Door middel van de punten die inwoners en bezoekers kunnen inwisselen in winkels en horecazaken, wordt ook de lokale economie gestimuleerd. “Een win-winsituatie dus”, aldus Jurgen Content (Vooruit).

Zwerfvuilcharter

De Click kadert binnen de doelstellingen van het Vlaams zwerfvuilcharter. “Dat riep de verpakkingssector op tot extra inspanningen om de zwerfvuilcijfers voort te laten dalen. Met dit project slaan we dus een dubbele slag: enerzijds verminderen we er het zwerfvuil mee, anderzijds worden er ook meer verpakkingen ingezameld voor recyclage”, vult Steven Boussemaere van Fost Plus aan. Het beloningsmechanisme met de Circular UCoins voor elk gescand stuk afval, stimuleert de juiste sorteerhandeling. De app laat iedereen toe altijd en overal zijn steentje bij te dragen. Op verschillende plaatsen in Blankenberge duiken intussen felroze afvalbakken op. Afval dat daarin ongescheiden wordt ingezameld, wordt voorgesorteerd zodat de verpakkingen maximaal gerecupereerd worden voor recyclage.

Oproep

Voor de organisatie van de ophaalrondes werkt Fost Plus nauw samen met de milieudienst van Blankenberge en het voorsorteercentrum. Blankenberge is na De Haan de tweede badplaats die ‘de Click maakt’. “We doen een warme oproep naar onze inwoners en bezoekers om met de Click-app aan de slag te gaan. Wat je thuis doet, kun je nu op een leuke manier ook onderweg doen”, besluit burgemeester Björn Prasse (Open VLD).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.