Ruilboetiek in Sijele viert eerste verjaardag

Ludwine Snauwaert, Ingrid Defraeye en Vera Defoor in hun Ruilboetiek. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Ludwine Snauwaert, Ingrid Defraeye en Vera Defoor in hun Ruilboetiek. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville

Op 10 januari zal het net een jaar geleden zijn dat drie vriendinnen Vera Defoor, Ingrid Defraye en Ludwine Snauwaert uit Sijsele en omgeving de ruilboetiek oprichtten in een leefruimte van vzw Oranje op de Zorgsite in Sijsele. “Intussen hebben we een nieuwe, vaste stek in het Sociaal huis én zijn er heel wat plannen voor het nieuwe jaar.”

Een jaar geleden stonden de vriendinnen Vera Defoor en Ingrid Defraye aan de wieg van de Ruilboetiek, een initiatief met als doel jonge gezinnen te ondersteunen door hen via een ruilsysteem aan betaalbare kinderspullen te helpen. Later sloot ook Ludwine Snauwaert zich aan bij het project. Vera en Ingrid besloten met dit project van start te gaan vanuit de vaststelling dat ze zelf eigenlijk heel wat spullen achter de hand hielden voor vrienden en familie voor mocht het van pas komen. Een tweede reden was dat beide dames met pensioen waren en dus wat meer tijd hadden om een en ander gestructureerd aan te pakken. Ingrid Defraye werkte eerder bij vzw Oranje en kwam zo te weten dat er bij de vestiging in Sijsele wel wat ruimte was om een ruilboetiek in te richten.

“We werkten en werken nog altijd met een stempelsysteem. Mensen die goederen komen brengen, zoals kinderkledij of speelgoed, ontvangen stempels en wie ‘koopt’ ruilt dus stempels in”, verduidelijkt Vera. “We zijn nu een jaar verder en in dat jaar hebben we al veel mensen tevreden gemaakt. Hergebruik betekent een minder grote hap uit het gezinsbudget maar ook minder vervuiling door overvolle containers. Intussen hebben we een nieuwe vast stek, namelijk in het Sociaal Huis bij het OCMW ook op de zorgsite iets verderop. Bij Oranje moesten we elke week alles opruimen maar nu hebben we dus een eigen vaste locatie. Ondanks twee keer sluiting door de coronacrisis zijn we erin geslaagd een mooi klantenbestand op te bouwen: niet louter mensen uit Damme maar ook uit Brugge en ommeland en zelfs uit Oost-Vlaanderen.”

Welkomstactie

Vanuit de Ruilboetiek werden intussen ook al wat nieuwe initiatieven opgestart zoals de kerstboomactie waarbij elk bezoekend kindje een pakje mocht kiezen van onder de kerstboom of een actie ‘geboortedozen’ voor mensen die het minder breed hebben. “Verder plannen we een welkomstactie voor elke nieuwe baby in Groot-Damme en regio, waarbij elk jong gezin met een nieuwgeboren baby bij ons een passend geschenkje kan komen afhalen, en op die manier ons project en het team kan leren kennen. In het voorjaar staan nog enkele andere acties op stapel die we momenteel volop aan het uitwerken zijn”, besluit Vera. Alle info vind je op de Facebookpagina ‘Ruilboetiek Sijsele’.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.