Rotary Kortrijk-Groeninghe plant én financiert zo’n 1.000 nieuwe bomen

De Vlasakker zal in februari 2022 maar liefst 5.000 vierkante meter aan bos kunnen verwelkomen. Een ideale locatie, volgens de voorzitter van Rotary Kortrijk-Groeninghe.
Phebe Somers

West-Vlaanderen heeft het minste bos van alle provincies, dit nieuws brachten we enkele weken geleden. Dat is ook Ignace Billiet, voorzitter van Rotary Kortrijk-Groeninghe, niet ontgaan. Daarom besloot hij om samen met zijn club 5.000 m² nieuw bos aan te leggen. “Kortrijkzanen moeten naar Brugge of de Westhoek om langer dan een uur in een bos rond te lopen. Daar moet echt iets aan gedaan worden.”

Elk werkjaar heeft Rotary International vastgelegde focusdomeinen. Toegang tot drinkbaar water voor iedereen, basisonderwijs, algemene vrede… dat zijn enkele voorbeelden. Dit jaar kwam daar een nieuwe bij: actief het milieu beschermen. Iets wat natuurliefhebber Ignace Billiet als muziek in de oren klonk. “Ik ben al jaar en dag groen ingesteld. Ik hou ervan om wandelingen te maken in de natuur en ik doe ook aan vogelspotten. De gezondheid van onze aarde ligt me dus zeker na aan het hart.”

Forest FWD

“Tijdens de coronacrisis heb ik gemerkt dat ik niet de enige ben die belang hecht aan een stukje groen, veel mensen zochten bossen en natuurdomeinen op”, gaat Ignace verder. “Daarnaast is het ecologische belang van dit alles zeker niet de onderschatten, het gaat namelijk echt niet goed met het klimaat.”

Tijdens de coronacrisis zochten veel mensen bossen en natuurdomeinen op

Die visie wou hij omzetten in de praktijk en begon daarom verschillende instanties aan te schrijven. Na een resem vage antwoorden kwam er eindelijk toch nuttige informatie uit de bus. “Iemand van het stadsbestuur van Kortrijk bracht me in contact met het bedrijf Forest FWD. Kortrijk is zelf ook actief bezig met het bijplanten van bos, omdat ze graag de voortrekker willen zijn op dat vlak in de provincie.”

Vlasakker

“Forest FWD is daarin de ideale partner omdat zij met private ondernemingen en organisaties onderhandelen voor de financiering en het onderhoud op zich nemen”, meent Ignace. “In het eerste gesprek ging het over een oppervlakte van 1.000 vierkante meter. Er was heel veel interesse, vooral van grote bedrijven zoals Barco. Ik vroeg hen hoeveel ruimte ze maximaal konden vrijmaken. Dat bleek 5.000 vierkante meter te zijn. Ik besloot de gok te wagen, want we moesten héél snel beslissen. De financiering zou later wel in orde komen!”

En zo geschiedde. Op 19 februari 2022 zal Rotary Kortrijk-Groeninghe zo’n 1.000 inheemse bomen planten op een domein dicht bij de Vlasakker. De komende 20 jaar zal de club eigenaar zijn van de bos, daarna wordt het geschonken aan de stad Kortrijk. In die tijd zal het bos natuurlijk voor iedereen vrij te betreden zijn, maar de Rotary zelf zal er ook gebruik van maken. Zo zijn er plannen om allerlei leuke activiteiten te organiseren op ‘hun’ nieuw stukje groen, zoals een zomerbarbecue. Het Rotarybos heeft een prijskaartje van zo’n 22.550 euro exclusief btw. “Dat is niet weinig, maar voor ons doenbaar”, klinkt het bij de voorzitter.

Groene initiatieven

“De Rotary wordt vaak gezien als een ‘oudemannenclub’. Hiermee bewijzen we dat we, tegen alle vooroordelen in, wél oog hebben voor de actuele noden van de maatschappij. Al jaren zetten wij ons in voor de meest kwetsbaren: braillecomputers financieren, schooluitstappen mogelijk maken voor gezinnen die daar zelf de middelen niet voor hebben… Belangrijke zaken, vind ik toch. Nu de jeugd massaal opkomt voor de belangen van de klimaatverandering, is dat ook bij ons doorgedrongen. De Rotary is geen natuurbeweging, maar er zullen zeker nog gelijkaardige initiatieven volgen in de toekomst.”

Al jaren zetten wij ons in voor de meest kwetsbaren, het leefmileiu hoort daar nu ook bij

Dat dit dé way to go is om meer bos te creëren, dat is duidelijk voor Ignace. “We willen echt zoveel mogelijk mensen inspireren met deze aankoop. Eigenlijk moeten overheidsinstanties gewoon grond vrijmaken. De financiering komt wel van de bedrijven en andere organisaties zoals die van ons. De interesse is groot hoor, geloof mij. Sommige bedrijven staan te springen om bijvoorbeeld de sociale cohesie in hun bedrijf te boosten door zo’n project aan te nemen. Anderen zullen dit misschien gebruiken als greenwashing, om zichzelf een ‘groen’ imago te geven. Maar goed, zolang de bomen er effectief komen…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier