Roeselare deelt gratis bomen in Roeselare: “Bomen geven zuurstof en liefde aan de stad”

Het burgerinitiatief 'Meer Bomen in Roeselare' met schepen Michèle Hostekint (midden). © JOKE COUVREUR
Redactie KW

Kreeg of gaf je gisteren aan je geliefde misschien nog een frisse ruiker bloemen, dan werd je vandaag in Roeselare getrakteerd op een heuse ‘liefdesboom’. Net zoals vorig jaar werden er op de Munt gratis bomen uitgedeeld aan de Chalet d’Amour op de Munt. In totaal hebben 550 mensen gratis zo’n ‘liefdesboom’ gekregen. Iedereen die in Roeselare, Beveren, Oekene, Rumbeke of Beitem woont, kon een boompje reserveren.

De actie is een initiatief van het burgerplatform Meer Bomen in Roeselare, Stad Roeselare financiert de boompjes. “Vorig jaar deelden we 600 bomen uit, dit jaar zijn dat er 550”, zegt David Demets, bedenker van actie. “Iets minder maar nog steeds een groot succes. Immers, wie vorig jaar een boom kwam afhalen, heeft niet altijd voldoende plaats om er nog één te planten.”

Grijze stad

David woont al 11 jaar in Roeselare en vond dat er te weinig groen in de stad was: “Roeselare had het imago één van de meest grijze steden van Vlaanderen te zijn. Twee jaar geleden was er de klimaatswitch, waarbij aan de inwoners van Roeselare werd gevraagd om mee te werken een meer klimaatneutrale stad. En dus startte ik de Facebookpagina Meer Bomen in Roeselare. Het planten van één enkele boom heeft al een mooie impact op het milieu; een boom filtert het fijn stof uit de lucht en zorgt voor extra zuurstof. En een boom planten is relatief eenvoudig, dat kan iedereen. Je kan ook vegetariër worden uit milieuoverwegingen, maar dat is voor veel mensen al heel wat moeilijker.”

Minder bomen geveld

De Facebookpagina van David groeide uit tot een volwaardig burgerplatform waarvan ook Guido Schaubroeck, Hubert Davidts, Gene Vangampelaere en Bart Declercq de drijvende krachten zijn. “We hebben ondertussen niet alleen bekomen dat er in Roeselare meer bomen geplant worden, maar ook dat er minder bomen geveld moeten worden om plaats te maken voor nieuwe bouwwerken, en daar zijn we best trots op”, aldus David.

Groene droom

Behalve voor meer groen in Roeselare, zorgt het burgerplatform alvast voor extra gezelligheid in de stad. Aan de Chalet d’Amour heerst een aangename drukte. Mensen komen af en aan, er worden beuken, ligusters en hagedoorns uitgedeeld en uit de luidsprekers klinkt vrolijk het zelfgeschreven lijflied Een groene droom voor 100.000 bomen. Die 100.000 nieuwe bomen is de doelstelling die Stad Roeselare tijdens deze legislatuur wil bekomen, om zo het imago van grijze stad definitief van zich af te schudden. “Er zijn ondertussen 10.000 bomen geplant”, zegt schepen Michèle Hostekint (sp.a & de vernieuwers), die hier ook een liefdesboompje aangeboden krijgt. “We hebben nog 5 jaar te gaan en die doelstelling willen we zeker halen. Een initiatief als het uitdelen van gratis bomen, steunen we met plezier. Meer Bomen in Roeselare zorgt voor de logistiek, terwijl Stad Roeselare de boompjes financiert.”

Zuurstof en liefde

Dat het burgerplatform overigens de liefdesboompjes tijdens het Valentijnweekend uitdeelt, is geen toeval. “Dit is een goede periode om bomen te planten” zegt David. “We hebben ze ‘liefdesbomen’ genoemd vanwege Valentijn én omdat bomen de stad van zuurstof – en dus liefde – voorzien.” Geef toe, een mooi geschenk voor de inwoners van Roeselare.

Debruyne Eveline (33 jaar):
Debruyne Eveline (33 jaar): “We wonen sinds kort in een nieuwbouwwoning en dit is het eerste boompje dat we gaan planten. Ik vind het ook heel leuk dat de actie aan Valentijn gekoppeld is, een mooi verhaal om later te vertellen, als de boom volgroeid is.”© JOKE COUVREUR

Frederik Naessens (40) en dochtertje Louise (9):
Frederik Naessens (40) en dochtertje Louise (9): “Wij hebben twee ligusters gekozen, vooral omdat deze relatief laag blijven en perfect passen bij ons huis. Bedoeling is om ze in onze voortuin te planten.”© JOKE COUVREUR

Stefanie Davidts (26) en vader Hubert Davidts (55):
Stefanie Davidts (26) en vader Hubert Davidts (55): “Ik woon zelf op een appartement en heb jammer genoeg geen plaats om een boom te planten. Maar deze moest ik komen afhalen voor een vriendin; ze zijn op dit moment in de tuin aan het werken, dus binnen een uurtje zal dit ‘liefdesboompje’ al geplant zijn. En mijn vader is één van de initiatiefnemers van de actie, daar ben ik wel trots op!”© JOKE COUVREUR

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.