Recordaantal West-Vlaamse gezinnen schrijft zich in voor groepsaankoop groene energie

Redactie KW

Ruim dertien procent van alle West-Vlaamse gezinnen, 63.139 gezinnen, heeft zich ingeschreven voor de vijfde groepsaankoop groene energie en gas van de provincie West-Vlaanderen.

Dat is een absoluut record. Dat meldt de provincie West-Vlaanderen. Ook Oost-Vlaanderen springt met 59.080 inschrijvingen op de kar, goed voor samen een gemiddelde besparing van 310 euro.

Het is al de vijfde keer dat de provincie West-Vlaanderen een groepsaankoop organiseert. Op dinsdag 2 februari vond de online veiling plaats. Voor de eerste keer werden de inschrijvingen voor de groepsaankopen van Oost- en West-Vlaanderen samengevoegd om zo een nog betere prijs te bekomen. In totaal gold het bod dus voor 122.219 gezinnen en/of bedrijven met een beperkt verbruik. Acht energieleveranciers deden mee aan de veiling.

Elegant en Eneco

Elegant bood het laagste bod voor de combinatie groene stroom en gas. Zij gingen 33,5 procent onder de marktprijs, dat is berekend ten opzichte van een gewogen gemiddelde energieprijs die de vijf grotere energieleveranciers momenteel vragen voor gelijkwaardige energie. De geboden prijs is goed voor een gemiddelde besparing van 310 euro. Voor groene stroom bleek Eneco het beste bod klaar te hebben. Eneco ging 21,9 procent onder de huidige marktprijs. Dat levert een gemiddelde besparing op van 139 euro.

Vanaf dinsdag 23 februari krijgt elke ingeschrevene voor de groepsaankoop een persoonlijk resultaat en kiest hij/zij zelf om de overstap naar de nieuwe leverancier wel of niet te maken. Wie het voorstel aanvaardt, wordt een contract van een jaar aangeboden. Bij de vorige editie stapte 60 procent van de inschrijvers mee in de groepsaankoop.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.