Recordaantal grote zilverreigers in de Blankaart in Woumen

Het aantal grote zilverreigers zit de laatste decennia in de lift, maar op dit moment is de Blankaart in Woumen de hotspot voor de mythische reiger.

Vorig weekend telde conservator Guido Vandenbroucke op 45 minuten tijd 123 grote zilverreigers tijdens hun slaapplek. Dat is een record. In lijn met de Vlaamse trend merken vogelkijkers rond de Blankaartvijver de jongste jaren een stijgend aantal grote zilverreigers op. Dit jaar lijkt zelfs een absoluut recordjaar te worden.

Een mogelijke verklaring schuilt in het grote voedselaanbod: het was een heel goed muizenjaar. Voor hotspot de Blankaart komt daarbij dat de natuurinrichtingswerken hun vruchten beginnen af te werpen. Nadat de reigers overnacht hebben in het gebied, genieten ze ‘s morgens van een heerlijk gevulde ontbijttafel aan de waterkant en de slootjes. Daarna vliegen ze weg en verspreiden ze zich over de IJzervallei op zoek naar een steviger maal.

Niet meer met uitsterven bedreigd

Momenteel is de Blankaart de enige plek in Vlaanderen met een dergelijk grote concentratie. Het blijft tot nu toe echter bij overwinteringen, broeden doet de soort er nog niet. Maar misschien komt daar deze lente verandering in. De grote zilverreiger komt uit een diep dal. Rond de eeuwwisseling was hij met uitsterven bedreigd door handel in sierveren.

(Foto: Davy Vanwijnsberghe)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.