Provincie en Scouts planten 71 populieren langs de Vleterbeek in Poperinge

© MD
Redactie KW

Zaterdagnamiddag werden in opdracht van de Provincie, in het kader van de Dag van de Natuur van Natuurpunt, 71 zwarte populieren geplant langs de Vleterbeek. Dat gebeurde tussen de Havermuis en de Boescheepseweg, door een 25-tal leden van de Poperingse Scouts.

“Populieren passen zich makkelijk aan het lokaal klimaat en de plaatselijke bodem aan”, zegt gedeputeerde voor Milieu Jurgen Vanlerberghe (SP.A), die in Poperinge woont. “Ze zijn goed bestand tegen plagen en ziektes en zorgen voor bescherming en beschutting voor inheemse fauna. Populieren gedijen goed langs beken en waterkanten en geven het landschap een typisch lijnvormig element.

En daar maken veel diersoorten zoals vleermuizen gebruik van. We laten in de berm van het bufferbekken ook werk maken van een oeverzwaluwwand (waarin de vogels ongestoord kunnen broeden). De aanvliegroute wordt vrijgemaakt van struiken en bomen, zodat de zwaluwen ongehinderd de wand kunnen bereiken. Met deze inspanningen werken we aan meer natuur en een gezonde leefomgeving. Het was leuk om onze jeugd zo enthousiast te zien”, aldus Vanlerberghe.

De zwarte populieren zijn gekweekt in het VTI van Poperinge. Het VTI is als enige school in Vlaanderen al vijftien jaar bezig met het vermeerderen van autochtone zwarte populieren. De ouders van die nieuwe bomen zijn gekend via het Agentschap Natuur en Bos. De populieren zijn door het uniek kweekprogramma van de tuinbouwleerlingen beter resistent tegen ziektes en insecten.

(AHP/foto MD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.