https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Premie voor Pannenaars die zwaluwnesten in stand houden

Een zwaluwnest vraagt extra onderhoudswerk van de vloer en de gevel.©MYRIAM VAN DEN PUTTE
Een zwaluwnest vraagt extra onderhoudswerk van de vloer en de gevel.©MYRIAM VAN DEN PUTTE
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De huiszwaluw en de boerenzwaluw staan de laatste jaren sterk onder druk, onder meer door de klimaatverandering. De lange droogteperiodes in 2018 tot 2020 onderstrepen dit. Voor het voortbestaan van de zwaluwpopulatie zijn de vogels mee afhankelijk van de mens omdat ze hun nesten maken tegen gebouwen en constructies.

Natuurwerkgroep De Kerkuil registreerde in onze regio het aantal zwaluwkolonies en stelde voor om onderhoud van huiszwaluwkolonies en boerenzwaluwkolonies te subsidiëren. Op deze manier kunnen mensen aangemoedigd worden om de populatie zwaluwen in stand te houden en te laten uitbreiden. Het bestuur gaat hier nu op in.

Stéphane Buyens Schepen van dierenwelzijn: “Medewerkers van De Kerkuil zorgen voor de inventarisaties én voor het invullen van de subsidieformulieren. Een overzicht van de uit te betalen subsidies wordt door De Kerkuil aan het bestuur doorgegeven, zodat onze medewerkers dit zonder veel bijkomende administratie kunnen verwerken.”

Premie

Een zwaluwnest vraagt extra onderhoudswerk van de vloer en de gevel. Wie een zwaluwnest heeft, kan voortaan een premie krijgen van het lokaal bestuur om dit ongemak te verzachten en bijgevolg het nest te behouden. De premie varieert tussen € 10 en € 50, afhankelijk van het aantal nesten: € 10 voor 1 nest, € 15 voor 2-5 nesten, € 25 voor 6-10 nesten, € 40 voor 11-20 nesten en € 50 voor meer dan 20 nesten.

Schepen Buyens besluit: “We zijn in de overtuiging dat we dit project met onze gemeente moeten ondersteunen. De natuur rond De Panne is van een enorm belang en heeft vele troeven voor onze inwoners, tweedeverblijvers en toeristen. De lokale economie pikt dus zeker ook haar graantje mee. We zetten ons ook 100 % in voor het milieu, met respect voor en behoud van onze landschappen. En daar horen ook de zwaluwen bij.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten