Poperings bedrijf maakt slimme sensoren voor inzamelpunten van batterijen

CEO’s Philippe en Elisabeth Lamaire© Thijs Pattyn
CEO’s Philippe en Elisabeth Lamaire© Thijs Pattyn
Redactie KW

Een Poperings bedrijf gaat slimme sensoren maken voor inzamelpunten van batterijen in ons land. De sensoren meten de vulgraad van de tonnen, zodat ze op de optimale momenten opgehaald worden. Dit moet leiden tot minder transportkilometers en een beter milieu.

De Poperingse elektronicaproducent UnitronGroup gaat slimme sensoren maken voor Bebat, de vzw die batterijen in België inzamelt, sorteert en recycleert. “Door de batterij-inzamelpunten op grote schaal te voorzien van slimme sensoren kunnen we de opslag en ophaling van batterijen op een efficiëntere manier laten verlopen”, aldus CEO’s Philippe en Elisabeth Lamaire, de tweede generatie van het familiebedrijf.

De vulgraad en temperatuur van de tonnen worden gemeten. De data worden verzameld via een digitaal platform en dragen finaal bij tot een beter milieu. “Onder meer het transport wordt geoptimaliseerd. De tonnen zijn voller, waardoor er minder kilometers moeten gereden worden om evenveel kilo’s op te halen. Bovendien worden ze opgehaald net voor ze te vol zijn, wat beter is voor de inzamelpunten en voor wie batterijen inlevert.”

Belangrijke samenwerking

De slimme sensoren worden geplaatst in batterij-inzamelpunten over heel het land. Vorig jaar zamelde Bebat meer dan 3.600 ton batterijen in via bijna 24.000 inzamelpunten in België.

“Dit is een belangrijke samenwerking voor ons. We delen dezelfde bedrijfswaarden rond circulaire economie en groene energie. Bewijs daarvan zijn onze elektrische firmawagens en het vermijden van single use plastics in onze verschillende processen. We zijn al actief in meer dan 70 landen en zijn trots nu te kunnen werken met de marktleider van de batterij-inzameling en -recyclage in ons land”, besluiten Philippe en Elisabeth. (Thijs Pattyn)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier