Ponton op komst op eendenkroos te verwijderen en vissterfte in kanaal Nieuwpoort-Duinkerke in te dijken

Redactie KW

Al weken ziet het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke in Veurne en richting Adinkerke gifgroen door een laag eendenkroos op het water. De afgelopen dagen werd de laag eendenkroos steeds dikker waardoor er nu echt zuurstofproblemen in het water zijn en vissen stikken. “We haalden al tientallen kadavers uit het water maar wachten nu de komst van een ponton af om de eendenkroos te verwijderen”, zegt brandweerkapitein Rik Breem.

Het probleem met de eendenkroos op het kanaal tussen Nieuwpoort en Duinkerke is niet nieuw. Vorig jaar was vooral de omgeving rond Nieuwpoort tot aan de jachthaven van Veurne getroffen, dit keer krijgt vooral het stuk tussen Veurne en Adinkerke er mee te kampen. Het probleem komt steeds vaker voor maar de vorige keer dat het zo erg was is al enkele jaren geleden. Vooral op het stuk kanaal tussen de Calonnegracht tot langs de Duinkerkestraat vormt de eendenkroos vandaag een dikke haast ondoordringbare laag. Eendenkroos is een verzameling van kleine, drijvende waterplantjes met een felgroene kleur. Het is een drijvende waterplant die van nature voorkomt in grachten en vijvers. Het is een van de snelst groeiende planten ter wereld en heeft de neiging om snel te gaan woekeren in stilstaand water. Dat is meestal het geval tijdens warme zomers met weinig regen en weinig wind. Het is dan ook vreemd dat de eendenkroos net nu zo snel woekert, terwijl er neerslag en wind genoeg is. Zeker de afgelopen dagen dikte de laag erg aan en belden burgers de brandweer omdat vissen dood kwamen bovendrijven.

Wachten op ponton

“Onze diensten rukten afgelopen weekend al uit naar het kanaal langs de Duinkerkevaart en haalden enkele tientallen dode vissen uit het water”, zegt brandweerkapitein Rik Breem van post Veurne. “Ook vandaag kregen we opnieuw melding van dode vissen. Maar het is niet makkelijk om die uit het water te halen want de dikke laag eendenkroos maakt het zeer moeilijk. De vissen liggen ook niet samen maar verspreid op het water. Na overleg met de bevoegde diensten wordt er nu eerst gekeken voor een oplossing op het water. Een externe firma brengt een ponton over naar Veurne waarop een soort transportband staat. Die ligt omgekeerd in het water en draait zo de eendenkroos op het ponton om die te kunnen verwijderen. Daarna kunnen de dode vissen sneller geruimd worden en hopen we dat er terug meer zuurstof in het water komt. Het ponton wordt via een vrachtwagen vandaag of morgen overgebracht vanuit Ieper. Daar werd ze ingezet voor een gelijkaardig probleem maar het werk daar is klaar.” Verwacht wordt dat ook de wind en de voorspelde regen deze week wat zal helpen. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier