Peter Desnerck roept iedereen op om zijn of haar tuin te laten verwilderden

Peter zaait op 10 m² van het grasplein aan het bedrijf Satellite Ice zonnebloemen en laat er het gras groeien.
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Natuurfan Peter Desnerck roept iedereen op om zijn of haar tuin te laten verwilderden. “Door het gras minder te maaien, hebben bloemen kans om te groeien en bloeien”, klinkt het bij de man.

Peter Desnerck, fan van de natuur, contacteerde enkele bedrijven die uitkijken op de A10 omtrent hun kort gemaaide vlaktes. Heel wat bedrijven hebben tussen hun bedrijventerrein en de autosnelweg grasvlaktes. “Ik wil de bedrijven oproepen om hun terreinen eens nader te bekijken en her en der wat ruimte te laten om het gras te laten groeien”, legt Peter uit. “Door het gras niet elke maand te maaien zorgen we voor meer biodiversiteit.” De actie van Peter kadert in kader van de actie ‘Bye Bye Grass, een initiatief van Louis De Jaeger, tuin- en landschapsarchitect en eco-ondernemer. De Jaeger moedigt mensen aan om hun gazons niet langer te maaien en om hun tuin zo te laten verwilderen.

Klimaatverandering

“Ons land bestaat uit tien procent privétuin en minstens evenveel openbaar groen”, verduidelijkt Peter. “De mens is constant in gevecht met de natuur. Jaarlijks worden miljoenen gespendeerd aan bekalking, bemesting, pesticiden, snoeien en maaien. Bij de minste droogte is de helft om zeep. En de klimaatverandering brengt niet alleen droogte met zich mee, maar ook waterproblemen. We willen meer volwassen natuur, het is onze enige bondgenoot tegen klimaatveranderingen.” Peter bakende op maandag 4 mei een stukje af van 10 m² op de terreinen van Satellite Ice. Tot het najaar wordt er niet meer gemaaid. “Ik heb er enkele zonnebloemen geplant, zaaide er een bloemenmengsel en laat het gras groeien. Door het gras minder te maaien, hebben bloemen kans om te groeien en bloeien. Ze voorzien daarnaast bijen en hommels van voedsel en ze vormen een schuilplaats voor insecten. Door dit zichtbaar te doen voor iedereen die Oostende wil binnenrijden, hoop ik inspirerend te zijn”, aldus Peter.

Ook andere bedrijven

Inmiddels liet ook transportbedrijf Mainfreight weten dat ze de situatie zullen bekijken en bij Lotus Verhiest zijn er werken aan de gang waarbij ruimte gelaten wordt voor verwilderde groenstroken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.