Oude Leie-arm in Wielsbeke voorlopig gered

© gf
Redactie KW

Het houtverwerkingsbedrijf Unilin kocht een stuk van de Oude Leie van de gemeente. Het was de bedoeling dat het stuk gedempt zou worden om er een vrachtwagenparking op te plaatsen. De gemeente heeft de aanvraag nu ingetrokken en gaat in overleg met Unilin.

Schepen Filiep De Vos kadert de beslissing: “Op basis van ontvangen bezwaren en adviezen hebben we beslist de aanvraag tot dempen van de Oude Leiearm in Wielsbeke in te trekken. We bekijken nu samen met Unilin wat mogelijk is.”

Er werden 67 bezwaarschriften ingediend, onder andere van de politieke partij Groen. Partijleden protesteerden in februari tegen de demping van de arm die gelegen is tussen het bedrijf en het recyclagepark. Provincieraadslid Maarten Tavernier haalt enkele redenen aan: “Het is niet wenselijk bestaande natuur te vernietigen. Op vlak van waterhuishouding is er onvoldoende compensatie voorzien. Dit project valt vervolgens niet te rijmen met de huidige inzichten rond droogtestress en klimaatverandering.”

Het omgekeerde

Daarnaast loopt er ook een plan voor het herstel van de Leie en de Leievallei. “Dit project staat daar diametraal tegenover. De Vlaamse overheid voorziet middelen om gedempte meanders open te leggen. Hier zou het omgekeerde gebeuren.”

De gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar van het departement omgeving volgde deze bezwaren en dat doet dus ook de gemeente. Voorlopig gaat de demping van de Oude Leiearm dus niet door.

(NVR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten