Opruimweekend groot succes

De familie Vandewalle tijdens het opruimweekend.© Foto Coghe
De familie Vandewalle tijdens het opruimweekend.© Foto Coghe
Redactie KW

Op 13 en 14 maart 2021 organiseert de gemeente Ichtegem een opruimweekend, in plaats van de traditionele, gezamenlijke zwerfvuilactie. De bevolking kon dit jaar – helemaal coronaproof – met een eigen bubbel inschrijven, om in een zelfgekozen straat het zwerfuil op te ruimen.

“Er zijn in totaal 46 groepjes ingeschreven”, weet Marlies Clarysse van de dienst milieu. “Dat aantal is goed voor 90 volwassenen en 64 kinderen in totaal. Hiermee kunnen we rekenen op een pak meer deelnemers dan andere jaren. Donderdag leverde onze technische dienst alle opruimpakketten met instructies aan huis. Wie koos om de pakketjes op te halen, kon dit vrijdag of zaterdag doen op het recyclagepark. Iedereen kreeg zijn route door op voorhand via e-mail doorgestuurd. Er werd ook een overzichtskaart gemaakt waar alle groepjes zullen opruimen. We kunnen besluiten dat alle drie de deelgemeentes bijna volledig onder handen genomen zullen worden. Een echt succes.”

Zwerfvuilpeter

In Bekegem doet het gezin van ex-wielrenner Jurgen Vandewalle (44) ook met de opruimactie. “Jurgen, onze kinderen B’Elem (12) en Robin (12) en ikzelf doen dit jaar voor het eerst mee met de actie”, vertelt Nathalie ’t Jaeckx (40). We gaan vaak in de buurt wandelen met onze honden. Dan merken we veel zwerfvuil op. Als we afval vinden, dan proppen we dat in onze zakken en nemen we het mee naar huis. Ik heb de indruk dat het probleem is toegenomen, misschien door de coronacrisis. De mensen gaan ergens wandelen, nemen vanalles van thuis mee, zonder zich te bekommeren over hun afval. Maar waarom zou je dan je afval in de wijde wereld dumpen?”

“Ik ben lid geworden van de Milieuraad. Vanuit die kant vroeg men mij recent om een stap verder te gaan en om zwerfvuilpeter te worden. Dat heb ik dan ook gedaan. Het is niet alleen goed voor het milieu, ik denk dat iedereen liever in een propere buurt woont. Voor de kinderen is het een leuk verzetje, ze doen het graag.” RI

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.