Oostendenaar Glenn woont een jaar lang in Florida waar orkaan Irma lelijk huis houdt

Glenn Michiels © JR
Redactie KW

Oostendenaar Glenn Michiels woont momenteel een jaar lang in Kissimee in Florida. Hij woont ten westen van Tampa, daar waar de storm nu ongeveer aan land gaat. “Het is de eerste keer dat ik een storm van dat kaliber mee maak, maar bang ben ik niet”, klinkt het bij Glenn.

Glenn liet in maart, eerder dit jaar, zijn geboortestad voor een jaar lang achter zich om een pilootopleiding te volgen in Florida. “Ik koos voor Florida omdat de opleiding iets korter is, door het mooie weer kan je meer vliegen. Ook het leven in Florida is goedkoper. Het plan was eerst om les te volgen in Californië, maar qua prijs scheelde het enorm, zowel voor het lessenpakket als voor de huur van een appartement”, zegt Glenn. “Ik wist dat het hier wel eens kan stormen maar dit is toch wel een van de zwaarste stormen die ze hier al mee hebben gemaakt. Eerst zou de storm aan de oostkust aan land gaan, maar ondertussen is de storm al opgeschoven naar het midden, ter hoogte van Tampa Bay. De storm zou de maximum windsnelheden halen tussen 14 uur en 19 uur Belgische tijd en er worden windsnelheden van zo’n 100 miles per uur verwacht, wat neerkomt op ongeveer 200 kilometer per uur.

Hamsteren

Ondertussen is het hier meer en meer aan het regenen. Mijn appartement lag eerst recht op het pad van de orkaan, gelukkig is het oog verschoven. De mensen hier zijn ofwel gevlucht of hebben hun huis dichtgetimmerd. Nergens in de County is nog eten of drank te vinden. De autoriteiten hadden ons immers opgeroepen om voldoende voorraad eten en drank in te slaan. De winkelrekken zijn volledig leeg. Ondertussen zijn ook alle winkels gesloten. Wie nog benzine wil voor zijn wagen is er aan voor de moeite. Aan wie hier is gebleven werd aangeraden om binnen te blijven. Ik kan voorlopig in mijn appartement blijven. Mijn appartement is gelegen op het gelijkvloers op een kleine heuvel, omringd door andere appartementen. Verschillende schuilkelders werden open gesteld om mensen op te vangen.”

Lege winkelrekken in Florida
Lege winkelrekken in Florida© JR

“Voor mij is het de eerste keer dat ik zo’n storm mee maak. In Oostende stormt het ook wel eens maar niet zo erg”, gaat Glenn verder. “Ik hou mijn familie en vrienden thuis constant op de hoogte en plaats geregeld een update op Facebook. Op die manier zijn ze gerust. Zelf ben ik niet bang voor de storm. De mensen hier zijn wel wat in paniek. Er is hier al een tornado geweest. Er is een noodnummer van kracht waar we te allen tijde op terecht kunnen. Waarschijnlijk zal ook de elektriciteit hier uitvallen voor enkele dagen. We hebben dus naast een voorraad eten ook een voorraad batterijen en zaklampen ingeslagen. Er werd ons ook aangeraden onze gsm bij de hand te houden en zo zorgvuldig mogelijk met onze batterij om te gaan. Het blijft afwachten, het zal waarschijnlijk wel een spannende nacht worden.”

Gratis omboeking

Ook TUI wil zijn reizigers beschermen die naar het gebied gaan waar orkaan Irma over raast. “Gezien de onzekere situatie voor onze reizigers die deze week naar Cuba en Florida vertrekken, heeft TUI beslist om alle passagiers die vertrekken tot en met vrijdag 15 september de mogelijkheid te bieden kosteloos een andere bestemming te kiezen of hun afreis naar een latere datum te verplaatsen”, zegt Piet Demeyere, Head of Communications van TUI Belgium. “Een team van medewerkers is ook vandaag bereikbaar op tel. nr. 070/22.00.00. De voorziene vluchten worden tot op heden aangehouden. In afwachting van meer nieuws over de toestand en de openingsuren van de betreffende luchthavens kan er pas morgen met zekerheid worden beslist of de vluchten daadwerkelijk doorgaan.”

(JRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.