Oostende plaatst extra peukenzuilen nadat 12.000 peuken ingezameld worden tijdens proefproject

© LB
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

Op 6 maanden tijd werden 12.000 peuken in de drie peukenzuilen gedeponeerd, die de stad als test in de uitgaansbuurt plaatste. Gezien het succes wordt het project nu uitgebreid met vijf extra zuilen én een peukenpoll.

“ Het spreekt voor zich. 12.000 peuken die in onze zuilen werden verzameld, zijn er 12.000 die niet op de grond belanden. Het is dan ook een logische volgende stap om dit project uit te breiden”, duidt schepen Maxim Donck.

Al meer dan 1.000 boetes

“We merken dat heel wat mensen de klik reeds maken en voorzien daarom bijkomende infrastructuur. We blijven echter wel streng zijn voor diegenen die het maar niet willen snappen. Die mensen maken kans op een boete van 70 euro als ze betrapt worden door de gemeentelijke vaststellers. In de voorbije zes maanden werden 1.291 vaststellingen gedaan. Die mensen krijgen een boete in de bus.”

Op 29 maart werden er naast de drie zuilen in de uitgaansbuurt nog vijf peukenzuilen in het centrum bijgeplaatst. Drie in de Kapellestraat, één in de Adolf Buylstraat en één ‘peukenpoll’ aan het Marie-Joséplein. De peukenpoll is een interactieve afvalkorf waar rokers via een ludieke poll met een sigarettenpeuk hun stem zullen kunnen uitbrengen over ‘Welk soort zwerfvuil het meest in zee terecht komt. Peuken of plastic?’

Recycleren

De peukenzuilen worden geleverd door Fresh Tray Services. Deze firma staat in voor het plaatsen, ledigen en onderhouden van de zuilen. “Fresh Tray Services is een duurzaam recyclagebedrijf dat de verzamelde sigarettenpeuken stockeert en naar een externe firma brengt voor recyclage.”

“Ze worden daar verwerkt tot een granulaat dat gebruikt wordt om de containers voor het inzamelsysteem te maken. We voorkomen met de zuilen dus niet alleen zwerfvuil, maar de peuken krijgen een nieuwe functie als grondstof”, aldus schepen van Mens & Milieu Silke Beirens.

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier