Ook katten hebben vergunning nodig

Deze week is wat commotie ontstaan rond enkele kleurrijke katten die werden geplaatst voor het terras van restaurant/tearoom Au Miroir op de Grote Markt.

Personeelsleden Cédric Desmet en Jaika Verfaillie zitten bij de katten. © dvdb

Een ideetje van uitbater Jan Verlinde, in de aanloop naar de Kattenstoet op 10 mei. Maar volgens het stadsbestuur had hij daarvoor een vergunning moeten aanvragen, omdat de katten op openbaar domein staan. Een vergunning die hij trouwens probleemloos zal krijgen van de stad. “We wilden meestappen in de positieve oproep (van schepen Dominique Dehaene en diens vrouw Sofie Deparcq, red.) om extra ruchtbaarheid te geven aan de Kattenstoet”, aldus Jan Verlinde. “Ik vond enkele kleurrijke katten, die mooi oogden tegen ons wit terras. We kregen lovende commentaren van klanten en passanten. Tot we de melding kregen van het stadsbestuur dat de beelden weg moesten omdat we geen vergunning hadden aangevraagd. Ze zijn zogezegd in strijd met het reglement voor de openbare ruimte. Wat ik me afvraag is wie gezorgd heeft dat dit een hot item werd in het schepencollege. Her en der vind je in de stad publiciteitskarren voor een of ander feest, die altijd ongemoeid worden gelaten. Wij helpen mee een stadsevenement te promoten en krijgen lik op stuk. Onze stoep is zeker twee meter breed, zodat die katten de doorgang helemaal niet belemmeren. Ik nam alvast contact met Jan Guillemont van het centrummanagement om alles te regelen.”

“Moet aanvraag zijn”

Burgemeester Jan Durnez (CD&V) verwijst naar de bestaande reglementering. “In Ieperactief en in Iedereen Ieper hebben we nogmaals aangegeven hoe het gebruik van het openbaar domein gereglementeerd is. Met de katten op het openbaar domein voor Au Miroir hebben we op zich geen probleem, we genieten er zelfs van, maar er moet wel een aanvraag zijn. De uitbater is per brief gewezen op de reglementering. Ook katten moeten vergund worden….”

Schepen Dominique Dehaene (CD&V) was initiatiefnemer van een ‘stad vol katten’. “Het stemt me tevreden dat de Kattenstoet zo leeft in Ieper”, zegt hij. “Vooral de handelaars doen veel moeite om hun etalage en winkelruimte te versieren. Hopelijk volgen de particulieren nog, en krijgen we in de komende dagen nog heel wat met katten versierde gevels. Wat de katten aan Au Miroir betreft: dat is een knap initiatief van de uitbater. Maar er is nog altijd het reglement van openbare domeinen en dat moeten we consequent toepassen. Om de goede orde niet te verstoren moet er voldoende plaats vrij blijven. Iedere uitzondering hierop moet schriftelijk worden aangevraagd. In die optiek hebben we nu een brief overgemaakt aan de uitbater, met daarin het reglement. Nu zal hij een gepaste aanvraag moeten doen. Die aanvraag goedkeuren zal voor ons geen probleem vormen, aangezien volgens mij aan alle voorwaarden is voldaan.”

(DT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.