Ooievaars met zender vertrokken in Zwin Natuur Park

© foto DM
Redactie KW

Op 29 juni deden het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) en het Zwin Natuur Park vier jonge ooievaars een zender om. Dankzij deze zender kunnen de ooievaars voortdurend gevolgd worden.

De jonge ooievaars kregen geen naam bij hun geboorte. Deze keuze werd overgelaten aan de bezoekers en volgers van het Zwin Natuur Park. Het publiek kon hun favoriete keuze doorsturen en de namen werden bekend gemaakt op 18 juli. De twee jongen van hetzelfde nest werden genoemd naar twee belangrijke figuren voor de ooievaarskolonie van het Zwin: Guido en Kris. Guido naar Guido Burggraeve, 32 jaar conservator van het Zwin. En Kris naar Kris Struyf, jarenlang verbonden aan het Zwin Natuur Park als conservator en bioloog, die recent zijn boek ‘Ooievaars zonder grenzen’ uitbracht.

Voor de twee andere ooievaars werden de volgende namen gekozen: ‘Esperanza’ of ‘hoop’ in het Spaans en Cora’. Cora’ speelt een belangrijke rol in het ooievaarstrekverhaal dat elk jaar wordt voorgelezen aan de kleinste bezoekers van het Zwin Natuur Park: ‘Lentekriebels in het Zwin’.

Ongeveer een maand geleden verlieten deze jonge ooievaars voor het eerst het ouderlijk nest. De weken nadien hingen ze steevast rond in de omgeving van het Zwin Natuur Park. Ze maakten enkele heel korte uitstapjes in de onmiddellijke omgeving, maar ze bleven trouw terugkeren naar hun geboorteplaats.

Op 13 augustus was het dan eindelijk zo ver: Guido, Kris, Esperanza en Cora zijn aan hun groot trekavontuur begonnen. Een Zwingids zag een groepje van 9 jonge ooievaars opstijgen en richting Sluis vertrekken. Wellicht zijn ze daar beginnen thermieken en dan zuidwaarts gegaan. Dankzij de zendergegevens kan er gezien worden dat de vier zenderooievaars ook langs de westrand van Brugge zijn getrokken.

De zenderdata tonen aan dat het vanuit Brugge pal zuidwaarts ging, langs Roeselare en Kortrijk. Ze verlieten België ter hoogte van Moeskroen. Ten zuiden van Rijsel bogen ze opvallend genoeg sterk af naar het westen en uiteindelijk zelfs naar het noordwesten. De kans is groot dat de onverwachte afbuiging naar het westen een manier was om een naderende onweerszone te ontwijken. Uiteindelijk hielden ze halt in het dorpje Lillers, in het departement Pas-de-Calais. In vogelvlucht net geen 110 kilometer van het Zwin. De vogels overnachtten er per twee op enkele gebouwen net buiten het dorp.

Terug naar het noorden

Ondertussen raakte een van de vier ooievaars gescheiden van de rest. Opmerkelijk, ze vlogen allemaal terug naar het noorden, mogelijk als gevolg van slecht weer. Cora vloog weer naar België, tot in Zonnebeke, bij Ieper, waar de vogel overnachtte. De dag nadien keerde Cora terug naar het Zwin. Blijkbaar voelt deze vogel zich nog niet helemaal klaar voor de grote trek. De andere drie vlogen ook noordwaarts tot in België. Ze overnachtten op 14 augustus ten oosten van Diksmuide.

De volgende dag vlogen ze nog verder naar het noorden, tot bij Oostende. Met de zee in zicht veranderen ze van koers, weer zuidwaarts. Ze vlogen zuidwest, parallel met de Franse kust, tot ter hoogte van Duinkerke. Daar bogen ze weer landinwaarts. De volgende dagen maakten ze korte etappes door Noord-Frankrijk. De laatste peiling, op 17 augustus kwam van bij het dorpje Hucqueliers

De verhalen van de zenderooievaars kan men volgen via zwin.be of op de Facebookpagina van het Zwin Natuur Park.

In 2019 werden er eerder al drie jonge voorzien van een zender: Reinout, Emily en Hadewijch. (DM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.