Onderzoek GAIA: Spiere-Helkijn heeft het dieronvriendelijkste bestuur van West-Vlaanderen

© GAIA
Redactie KW

“Dierenwelzijn wordt voor de kiezer steeds belangrijker, ook op lokaal niveau”, aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

Kiezenvoordieren.be is een gloednieuwe lokale verkiezingswebsite over gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid. “Koksijde (83%), Roeselare (80%), Ichtegem (75%), Kortrijk (75%) en Torhout (75%) mogen prat gaan op het meest diervriendelijke lokale beleid in de provincie West-Vlaanderen. Kortemark (14%), Waregem (14%) en Spiere-Helkijn (13%) voeren op basis van de toegepaste criteria het slechtste dierenwelzijnsbeleid”, klinkt het bij dierenrechtenorganisatie GAIA.

Gemiddeld haalt de provincie West-Vlaanderen 46%. Ter vergelijking: in Limburg is dat 66%, in Vlaams-Brabant 58%, in Antwerpen 57% en in Oost-Vlaanderen 53%. Dierenwelzijn wordt voor de kiezer steeds belangrijker, ook op lokaal niveau”, duidt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

Op www.kiezenvoordieren.be kan je nagaan welke score je gemeente- of stadsbestuur haalt op vlak van dierenwelzijn, wat de belangrijkste beleidsmaatregelen zijn die je lokaal bestuur op vlak van dierenwelzijn genomen heeft, maar ook wat de verbeterpunten zijn. Bovendien kom je te weten hoe belangrijk de gevestigde politieke partijen dierenwelzijn op lokaal niveau vinden én waaraan de burger op dat gebied bij voorrang belang hecht.

Uitgebreide vragenlijst

Tussen 20 februari en 30 juni kreeg elk lokaal bestuur de kans om een uitgebreide vragenlijst in te vullen. GAIA ging daarmee na of en in hoeverre een gemeente/stad voldeed aan de criteria en gaf op basis van hun antwoorden de steden en gemeenten een bepaald percentage.

“Lokale politici doen er goed aan om ook op lokaal niveau werk te maken van een ernstig en degelijk dierenwelzijnsbeleid, want laat net dat de wens van hun kiezers zijn. De website is dan ook niet enkel nuttig voor de kiezer, maar is tegelijkertijd een werkinstrument voor de nieuwe besturen om een degelijk en volwaardig dierenwelzijnsbeleid uit te rollen. Onze wens is dat elke gemeente, stad en district werk maakt van een performanter dierenwelzijnsbeleid”, aldus nog Michel Vandenbosch.

In Vlaanderen vulden 225 lokale besturen de vragenlijst in. Dilbeek haalde een score van 91 procent. De Oost-Vlaamse gemeente Kluisbergen haalde met 8 procent de laagste score.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.