Offshore windturbinepark Norther brengt eerste elektriciteit aan de wal

Burgemeester Bart Tommelein drukt de rode knop in die de eerste Norhter elektriciteit naar land doorstuurt onder goedkeurend oog van Thierry Aelens, Operations & Maintenance Manager van Norther. © ML
Redactie KW

Norther, straks het grootste van de al gerealiseerde offshore windmolenparken, levert dinsdag voor het eerst stroom van op de Noordzee.

Hoewel vlottende zonnepanelen op zee vandaag bij windstil weer meer elektriciteit zouden opgewekt hebben dan windturbines, kwam dinsdagmiddag precies om 13.15 de eerste stroom toe van het in opbouw zijnde en tot nu toe grootste offshore windturbinepark in de Belgische Noordzee op ca. 23 km voor onze kust.

De bouw van Norther is nog volop aan de gang. Maar vier van de al afgewerkte turbines zijn sinds vandaag aangesloten op het stroomnet. Daardoor krijgen al enkele duizenden gezinnen groene stroom van de grootste windturbines, goed voor 8,4 MW elk. Deze zomer in augustus wordt het park volledig opgeleverd. En dat is een belangrijke stap voor de bevoorradingszekerheid in ons land. Norther zal elektriciteit leveren aan 400.000 gezinnen.12 turbines zijn nu al geïnstalleerd en worden verbonden met het nieuwe hoogspanningsstation van Elia Stevin in Zeebrugge.

De opgewekte windenergie vloeit naar het Belgische stroomnet en zal verkocht worden aan Engie (50%) en Eneco (50%). . Door de Stevin verbinding, die einde 2017 in dienst werd genomen, kan de energie ook efficiënt naar de afnamecentra vervoerd worden. Het Norhterpark wordt gebouwd vanuit de haven van Vlissingen maar de besturing en het onderhoud voor de komende 20 à 25 jaar gebeuren van op de REBO-site in Oostende. Totale kostprijs van het Northerproject bedraagt 1,2 miljard euro en de uitbating zal locaal werk aan ca. 100 mensen verzekeren.

Zonder offshore parken haalt België nooit haar doelstellingen i.v.m. hernieuwbare energie“, burgemeester Bart Tommelein die de rode knop, die de eerste levering blauwe energie in gang zette, mocht indrukken op de terminal van Norther in Oostende.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier