Nog meer groen in Heuvelland

Burgemeester De Meyer en schepen Jean-Pierre Geelhand de Merxem.© Eric Flamand
Burgemeester De Meyer en schepen Jean-Pierre Geelhand de Merxem.© Eric Flamand
Redactie KW

Dankzij het plan van de gemeente komt er groen langs de gemeentelijke wegbermen, samen zo’n 600 kilometer. Dit jaar is de gemeente gestart met het planten van 200 bomen en 600 struiken in de zone Loker, Kemmel en Wijtschate.

We voorzien jaarlijks een aanplanting, zodat we over 5 jaar mooie aanplanting realiseren in heel Heuvelland ”, aldus de schepen van groenvoorziening Jean-Pierre Geelhand de Merxem. “Dit jaar zijn we gestart met het planten van zo’n 200 bomen en 600 struiken in de zone Loker, Kemmel en Wijtschate. Zo komt er groen langs de gemeentelijke wegbermen.”

Inheemse planten

We planten een gevarieerde mix van inheemse planten, met veel aandacht voor bijen en vlinders ”, geeft schepen Geelhand de Merxem nog mee. “Denk maar aan de winterlinde, haagbeuk, eik en zwarte els. Op deze manier komen we tot een sterker landschap. We creëren natuurverbindingen zonder dat we hiervoor grond moeten innemen of landgebruik moeten storen.”

Dat Heuvelland prachtige natuurlandschappen heeft zal niemand ontkennen. Landbouwers, overheden en natuurliefhebbers zorgen er samen voor dat het landschap goed onderhouden en versterkt wordt. “Door de jaren heen verdwenen heel wat kleine landschapselementen zoals bomen, hagen en heggen omdat het landgebruik veranderde”, weet burgemeester Wieland De Meyer. “ Deze elementen zijn echter van groot belang om deze natuurgebieden met elkaar te verbinden . Ook voor ons landschap zijn deze aanplantingen heel belangrijk.”

Acties om aanplanting te stimuleren

“We werken al lang samen met inwoners en landbouwers om dat landschap een stuk terug te brengen”, vertelt de burgemeester nog. “Dat doen we dankzij de vele aanplantingen die we samen organiseren. Samen zetten we acties op, zoals de als ‘BeHaag het landschap’ of het aansporen van aanplanting bij nieuwe gebouwen. Ook andere verenigingen en overheden spannen zich hiervoor sterk in.”

De nieuwe bomen worden geplant met voldoende aandacht voor de omgeving, zodat ze in de toekomst zonder problemen kunnen uitgroeien. “De bomen staan ver genoeg uit elkaar, namelijk tussen de 25 en 50 meter”, besluit schepen Jean-Pierre Geelhand de Merxem. “Verder houden we bij het planten veel afstand van op- en afritten van boerderijen en woningen. We planten niet onder elektriciteitsdraden en houden rekening met de zichtbaarheid voor weggebruikers. Waar mogelijk houden we rekening met het soort boom en de ligging, zodat we het landgebruik achter de gracht niet in de problemen brengen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier