Nieuwpoort ondersteunt Proper Strand Lopers

Christel Patfoort, hier met hond Boris, kwam heel toevallig bij de Proper Strand Lopers terecht. © IV
Paul Bruneel

Proper Strand Lopers, het burgerinitiatief dat mensen probeert bewust te maken van de zwerfvuilproblematiek, krijgt steeds meer aandacht en kan rekenen op heel wat vrijwilligers en sympathisanten die het initiatief ondersteunen. Veel vrijwilligers zetten zich ook zelf bewust in om zwerfvuil in de omgeving te verwijderen.

Het initiatief ontging ook Milieuschepen Kris Vandecasteele (CD&V) niet. De Nieuwpoortse gemeenteraad schenkt een subsidie van 1.250 euro aan de Proper Strand Lopers. “Wij doen als stadsbestuur heel wat inspanningen om ons strand proper en netjes te houden en stellen ook materiaal ter beschikking van de vrijwilligers die hieraan willen meehelpen. Ik denk hierbij aan afvaltangen en zwerfvuilniszakken. Voorts hebben we ook de strandafvalbak en de gescheiden vuilnisbakken op het strand. We willen met de subsidie de Proper Strand Lopers ondersteunen in de verdere professionalisering van hun werking.”

Christel Patfoort (49) uit Nieuwpoort kwam heel toevallig bij de Proper Strand Lopers terecht. “Ik heb een grote, lieve hond en als het ook maar even kan, maken we samen een strandwandeling. Het vele zwerfvuil dat wordt achtergelaten ergert mij al jaren en daarom besloot ik, nog voor ik betrokken was bij de Proper Strand Lopers, om zelf het initiatief te nemen en tijdens mijn wandelingen zwerfvuil te ruimen”, vertelt Christel.

Milieudienst haalt op

Zij doet dit niet alleen op het strand, maar ook in de omgeving van het Spaarbekken en de Koolhofputten. Via de website www.mooimakers.be kwam ze in het bezit van een grijptang en vuilniszakken krijgt ze van het stadsbestuur van Nieuwpoort. Op het strand kan ze haar ‘buit’ deponeren in de grote bakken die speciaal opgesteld staan. Als ze op andere plaatsen zwerfvuil verzamelt, neemt ze contact op met de milieudienst van Nieuwpoort die dan zorgt voor de ophaling.

Ik hoop dat ik anderen aan het denken zet en zij in de toekomst minder vuil zullen achterlaten

Een tijdje geleden maakte ze kennis met de Proper Strand Lopers en nadat ze een foto had gepost op de Facebookpagina van de organisatie en het initiatief beter leerde kennen, werd ze nog meer gesterkt in haar streven. “Het is ongelofelijk wat je allemaal vindt op het strand, maar het overgrote deel van het zwerfvuil omvat toch wel PMD en blikken. Daarnaast blijft ook heel wat plastic achter en resten van picknicks. Er zijn nog heel wat bijkomende handen nodig om te helpen opruimen. Anderzijds is het ook zo dat mensen zich meer bewust moeten zijn van het feit dat ze, als ze ergens gegeten of verbleven hebben in de buitenlucht, de omgeving ook proper moeten achterlaten”, geeft Christel mee.

Veel waardering

Tijdens haar wandelingen krijgt Christel veel reacties.

“Heel wat mensen die me bezig zien, denken dat ik voor de stad Nieuwpoort werk. Je voelt dat veel mensen mijn inspanningen appreciëren. Ik hoop dat ik hen aan het denken zet en zij in de toekomst minder vuil zullen achterlaten”, zegt Christel. In steden als Oostende zijn er heel wat vrijwilligers die zorgen voor een proper strand, sommigen gaan elke avond op pad. In Nieuwpoort is er nog heel wat werk aan de winkel want veel Proper Strand Lopers zijn er niet. “Ik hoop dat ons aantal verder aangroeit, ook in Nieuwpoort en dat we zoals dat in Oostende het geval is, iets kunnen doen in groep. Ik vind het enorm belangrijk dat we samen kunnen werken aan een proper strand en milieu”, besluit Christel, die van de nood een deugd maakte en een grote pot met afval erin als decoratie gebruikt.

Wie meer wil weten over de Proper Strand Lopers kan terecht op de Facebookpagina.

Over de Mooimakers kan je alle info vinden op www.mooimakers.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.