Nieuwe ondergrondse glascontainers in Elverdinge, Voormezele en aan Rijselpoort

Schepen Valentijn Despeghel (SP.A) bij de ondergrondse glasbol aan de Rijselpoort. (Foto TOGH)
Schepen Valentijn Despeghel (SP.A) bij de ondergrondse glasbol aan de Rijselpoort. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Vorig jaar liet de Stad Ieper in samenwerking met IVVO ondergrondse glasbollen plaatsen in Zillebeke-Dorp en in de wijk De Vloei. Na een positieve evaluatie van de ondergrondse glasbollen, installeerde Stad Ieper nu ook dergelijke containers in Elverdinge, Voormezele en aan het station. “Hiermee willen we de problematiek van het sluikstorten rond glasbollen aanpakken”, zegt schepen van Milieu Valentijn Despeghel.

Ter vervanging van de glasbol op het stationsplein, werd een ondergrondse glascontainer geplaatst op de randparking Rijselpoort Ieper. “Dit komt tegemoet aan de vraag van een aantal bewoners om het glas in deze omgeving te kunnen deponeren in combinatie met een winkelbezoek”, klinkt het bij Stad Ieper. “De bovengrondse bol aan het station stond ook niet ideaal qua verkeersveiligheid en doorstroming. Een tweede nieuwe ondergrondse container werd geplaatst aan OC Den Elver in de Vlamertingestraat te Elverdinge, en dit ter vervanging van de glasbol op het d’Ennetieresplein. Ook hier worden een aantal functies samengebracht en is er voldoende sociale controle. Ten slotte verdwijnt de bovengrondse glasbol in Voormezele-Dorp. Er is een nieuwe ondergrondse container op het kruispunt van Sint-Elooisweg met de Abdijstraat. Op de huidige locatie zorgde de glasbollen geregeld voor overlast voor de omliggende woningen en moest een parkeerplaats worden opgeofferd.”

Sluikstorten aanpakken

“Door het investeren in ondergrondse glascontainers willen we de problematiek van het sluikstorten rond glasbollen aanpakken”, zegt schepen van Milieu Valentijn Despeghel (SP.A). “Want ervaring leert dat ondergrondse containers minder uitnodigt tot sluikstorten. Daar bovenop is er aanzienlijk minder geluids- en visuele hinder en zorgt de lage inwerphoogte ervoor dat deze gebruiksvriendelijker zijn voor rolstoelgebruikers. Ondergrondse plaatsing is wel niet overal mogelijk, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van nutsleidingen, maar het is in ieder geval de bedoeling om de komende jaren nog bijkomende glasbollen ondergronds te brengen, zoals bij de dorpskernvernieuwing in Boezinge en de herinrichting van de Dikkebusseweg. Voor het huidig project, dat 27.000 euro kost, kregen we een subsidie van 50% via Fostplus.”

Vanaf 1 maart

Ook bij deze nieuwe glascontainers mag enkel glas ingeworpen worden tussen 8 uur en 20 uur. Het achterlaten van glas of ander afval naast de glasbol wordt beschouwd als sluikstorten. In een glasbol hoort enkel hol en leeg glas thuis. Hittebestendig glas (bvb ovenschotels), porselein en keramiek, spiegels en ander vlak glas, lampen en deksels zijn niet toegelaten. De drie nieuwe containers kunnen vanaf 1 maart gebruikt worden. Alle glasbollocaties zijn te vinden op https://www.ieper.be/afvalinzameling . (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier