Nieuwe installatie in Reningelst zuivert afvalwater van 650 inwoners

Jo Van Reybrouck, burgemeester Christof Dejaegher en Geert Dumon.© MD
Jo Van Reybrouck, burgemeester Christof Dejaegher en Geert Dumon.© MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Onlangs werd de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in de Pastoorstaat in Reningelst opgestart. “De nieuwe installatie zuivert het afvalwater van 650 inwoners vooraleer het in de Grote Beek terechtkomt”, vertelt Johan Van Reybrouck, projectmanager bij Aquafin.

“Voordien liep hun afvalwater nog rechtstreeks naar de beek. Momenteel is de eerste fase van het collectorstelsel al aangelegd zodat het water van het centrum van Reningelst al op de RWZI kan toekomen”, aldus Johan Van Reybrouck. “In een tweede fase zullen ook de Zevekotestraat, Lokerseweg, Vlamertingseweg, de Clyttesteenweg en het opwaartse deel van de Baljuwstraat worden aangesloten. Dit zijn nog eens 350 inwoners wiens afvalwater we zullen zuiveren. We verwachten de werken dit najaar te kunnen starten. Pas dan zal alle afvalwater van Reningelst op de RWZI toekomen en zal de Grote Beek volledig kunnen herleven.”

De nieuwe installatie kan het afvalwater van 1.100 inwoners behandelen. Na uitvoering van de tweede fase van het collectorproject zullen nog eens 350 inwoners bijkomend aangesloten worden. De resterende 100 inwonersequivalenten worden aangesloten na het project Ouderdom. De werken van de tweede fase zullen ongeveer anderhalf jaar duren.

Infovergadering

Het gezuiverde water dat in de beek terecht komt, is niet drinkbaar. Maar het is wel prima voor het visbestand. “De werken worden uitgevoerd door Aquafin, in opdracht van de Vlaamse Watermaatschappij. Om de fasering en de minderhindermaatregelen aan de omwonenden toe te lichten zal er nog een infovergadering komen na de vakantie”, zegt Christof Dejaegher, CD&V-burgemeester van Poperinge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier