Nieuwe brug verbindt Vlaanderen met Wallonië

Redactie KW

Sinds zondagmorgen 14 december om 8 uur wordt de IJzerwegbrug gelegd over de Schelde in Avelgem. Door de vrieskou waren er minder kijklustigen dan verwacht.

Zo’n vier maanden lang werd de nieuwe fietsers- en voetgangersbrug ter plaatse gebouwd en de stalen constructie aan elkaar gelast. Vanmorgen begon dan het grote werk om de IJzerwegbrug over de Schelde te leggen. Aan de kant van Avelgem heften twee grote kranen de brug van 163 ton op een ponton op de Schelde. Om de nieuwe brug dwars op de Schelde te kunnen leggen werd het ponton negentig graden gedraaid. Na de middag werd de brug dan voorzichtig opgetild. Een paar uur later zou de brug van 92 meter op haar plaats liggen en de oude spoorwegbedding verbinden met de Waalse oever.

Geen scheepvaartverkeer

Tijdens de werken ligt het scheepvaartverkeer stil. Toch daagden er nog enkele boten op, die niet anders konden dan rechtsomkeer te maken. Deze middag kwamen al redelijk wat mensen kijken, maar hoogstwaarschijnlijk zal de grote massa toeschouwers maar in de namiddag komen om het einde van de werken te volgen. De brug zal maar in het voorjaar volgend jaar kunnen gebruikt worden. (EVS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.