Nieuwe afvalophaler IVVO schudt afvalkalender door elkaar

In tien van de twaalf gemeenten van afvalintercommunale IVVO wordt gft- en restafval voortaan opgehaald door een andere firma, het Duitse Remondis, en dat heeft in veel gemeenten grote gevolgen voor de afvalkalender.

Ook de ‘vuilkarren’ zullen er anders uitzien. (Foto TOGH)
Ook de ‘vuilkarren’ zullen er anders uitzien. (Foto TOGH)

De afvalintercommunale IVVO doet beroep op verschillende private afvalophalers voor de inzameling van huishoudelijk afval. Na afloop van het vorige contract voor de inzameling van gft- en restafval, deed IVVO een nieuwe prijsvraag voor de komende vier jaar. De opdracht werd gegund Remondis. De Duitse multinational staat vanaf 1 januari 2021 in voor de inzameling van gft- en restafval binnen 10 van de 12 IVVO-gemeenten.

Restafvalcontainer

Remondis zal in de gemeenten Alveringem, Heuvelland, Ieper, Lo-Reninge, Mesen, Nieuwpoort en Vleteren zowel gft- als restafval ophalen. In Diksmuide, Poperinge en Veurne zamelt Remondis voorlopig enkel gft-afval in. Vanaf 1 april 2021 zal restafval in Poperinge en Veurne ook door hen opgehaald worden aangezien vanaf dan overgeschakeld wordt op restafvalcontainer.

Andere rondes

De nieuwe ophaler zal de ophaalrondes anders rijden, waardoor de volgorde en het tijdstip van de ophalingen kan wijzigen. “Ben je het bijvoorbeeld gewoon dat de afvalophaler om 9 uur bij je langskomt? Mispak je dan niet, want Remondis rijdt de rondes anders dan de voormalige ophaler. Daardoor kunnen ze nu vroeger of later op de dag bij jou langskomen. Plaats dus zeker jouw afvalcontainer de avond voor de ophaling buiten en laat deze ook de dag zelf tot ’s avonds buiten staan als deze nog niet geledigd is”, aldus voorzitter Valentijn Despeghel. “Het is dus van groot belang dat inwoners de afvalkalender goed nazien en kijken op welke dag ze het gft- en restafval komen ophalen!”

Niet alleen de afvalkalender maar ook de Recycle! app kan een goeie hulp zijn. Deze gratis app toont inwoners hun gepersonaliseerde afvalkalender en geeft een melding de avond voordien om je afval buiten te plaatsen.

Feestdagen

Op een feestdag nemen ook de afvalophalers een dagje rust. Hierdoor gaat de afvalophaling niet door op de feestdag zelf, maar voorziet IVVO een vervangronde. Voor gft- en restafval gaat deze altijd op zaterdag door. Valt de feestdag op een maandag of dinsdag, dan is de vervangronde de zaterdag voordien. Valt de feestdag op woensdag, donderdag of vrijdag, dan is de vervangronde de zaterdag nadien, maar wel in dezelfde week.

Veranderingen per gemeente

De veranderingen hebben op elke gemeente een andere impact. In De Panne, Ieper, Mesen, Koksijde en Nieuwpoort blijft alles bij het oude. In Alveringem wordt GFT tweewekelijks opgehaald op dinsdag in plaats van op donderdag. Het restafval in zone 1 wordt tweewekelijks opgehaald op maandag in plaats van donderdag en in zone 2 op donderdag in plaats van vrijdag.

In Diksmuide worden de PMD-zones gewisseld: zone 1 op woensdag en zone 2 op donderdag, net zoals bij de ophaling van restafval. In Heuvelland wordt het restafval in alle zones tweewekelijks opgehaald op donderdag. Inwoners van Lo-Reninge zullen hun gft-afval op dinsdag in plaats van op donderdag tweewekelijks moeten buiten zetten. In Vleteren zal al het restafval opgehaald worden op vrijdag in plaats van op woensdag en donderdag.

Poperinge en Veurne

De grootste veranderingen zijn voor Poperinge en Veurne. Daar zullen de inwoners vanaf 1 april 2021 niet langer werken met restafvalzakken maar wel met containers. Die zullen tweewekelijks in plaats van wekelijks geledigd worden. In Poperinge is er gft-ophaling op woensdag in plaats van donderdag. Restafval zal opgehaald worden op dinsdag, woensdag en maandag in plaats van respectievelijk op vrijdag, maandag en dinsdag.

In Veurne wordt gft voortaan opgehaald in zones in plaats van alles samen. Zone 1+3 blijft op dinsdag, maar zone 2 op donderdag in plaats van dinsdag. Ook de ophaling van restafval wordt in zones verdeeld. Zone 1+3 blijft op dinsdag, zone 2 op donderdag in plaats van dinsdag. (TOGH)

Info of vragen kun je mailen naar info@ivvo.be of neem telefonisch contact op met de klantendienst via 057 230 880.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.