Nieuwe aanvraag voor windmolens in Bellegem

Redactie KW

Het Nederlandse Yard Energy Development heeft een aanvraag ingediend voor de bouw van drie windmolens in Bellegem.

Het bedrijf diende midden juni het dossier in bij de provincie en sinds vandaag loopt het openbaar onderzoek tot en met 8 augustus. Stad Kortrijk moet daarna een advies formuleren, want de beslissing wordt door de provincie genomen.

Vorig jaar al werd Bellegem, net als Rollegem, ook al opgeschrikt door een dergelijke aanvraag: toen plande KDE Energy, dat in januari van dit jaar opging in Yard Energy Development, de bouw van vijf windturbines. Stad Kortrijk gaf uiteindelijk een negatief advies en ook dit keer staat het stadsbestuur weigerachtig tegenover windmolens in het zuiden van Kortrijk. “De windmolens passen niet in de visie van de stad over duurzame ruimtelijke ontwikkeling omwille van de grote visuele impact op het mooie en open landschap daar”, stellen de schepenen Wout Maddens (Open VLD, bevoegd voor bouwen) en Bert Herrewyn (SP.A, bevoegd voor leefmilieu).

24 windmolens

Bart Clément van het actiecomité tegen de komst van windmolens in Zuid-Kortrijk zag de bui al een tijdje hangen. “We wisten dat er iets op til was”, stelt hij. “Er is sprake van drie windmolens, maar volgens onze informatie zou die aanvraag slechts een begin zijn: er ligt een dossier klaar voor in totaal 24 windturbines in het Kortrijkse. In elk geval schieten we opnieuw in gang om tegen 9 augustus zo veel mogelijk bezwaarschriften te kunnen indienen.” (AXV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.