Nieuw Zwin Natuurcentrum in Knokke-Heist krijgt vorm

De provincie West-Vlaanderen en het Agentschap voor Natuur en Bos sloegen zaterdagmiddag de handen in mekaar voor de eerste steenlegging voor het nieuwe Zwin Natuurcentrum.

Het is de ambitie om in het voorjaar van 2016 het nieuwe Zwin Natuurcentrum te openen en de exploitatie op te starten. Het bezoekerscentrum en het kijkcentrum worden alvast de blikvangers van het heringerichte natuurpark. Tijdens de herinrichting worden de verouderde gebouwen, kooien, wandelpaden en asfaltparkings vervangen worden door een waterrijk natuurgebied. Het nieuwe bezoekerscentrum met een panoramisch zicht moet de toegangspoort vormen tot het natuurpark, de polder en de Zwinvlakte.

Naast de toekomstige tentoonstelling ‘Het Zwin als internationale luchthaven voor vogels’ zal er ook ruimte zijn voor tijdelijke tentoonstellingen. In het natuureducatiecentrum zullen bovendien belevingsprogramma’s voor scholen en verengingen worden aangeboden. In de dijk tussen de Zwinvlakte en het natuurpark wordt een kijkcentrum ingeplant. Dat biedt bezoekers de mogelijkheid bieden om bij alle weersomstandigheden het getij, de vogels en de planten van de Zwinvlakte ter ervaren

De werken aan het nieuwe Zwin Natuurcentrum startten al in het najaar van 2013. Vanaf juli 2014 is begonnen met de heraanleg van de bodem in het natuurpark. De kosten van het project worden op 20 miljoen euro geraamd. Het overgrote deel daarvan wordt door de Provincie West-Vlaanderen voorzien voor de inrichting van het natuurpark en het bezoekerscentrum met tentoonstellingsruimte. Tegelijk wordt ook de Zwinvlakte ingrijpend heringericht, een gebied dat zich uitstrekt over 180 hectare in België en 27 hectare in Nederland. Na al de ingrijpende werken moet de Zwinvlakte opnieuw de natuurparel van de kust voor land, dier en bezoekers worden.

(DM-Foto DM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.