Nieuw warmtebedrijf voorgesteld in Kuurne

© BELGA
Redactie KW

In Kuurne is donderdag warmte@vlaanderen voorgesteld, een nieuw warmtebedrijf. Dat moet de gemeenschappelijke aanleg van warmtenetten mogelijk maken.

Kuurne en Harelbeke werken samen voor hun warmtenet met aansluiting op de naburige afvalverbrandingsoven van Imog. Netbeheerders Eandis en Infrax bundelen hun krachten om de energie-efficiënte, duurzame technologie te maximaliseren. Veel steden en gemeenten tonen interesse voor warmtenetten. Maar om een succesvol warmteproject te ontwikkelen is de rentabiliteit een belangrijke factor. Door hun samenwerking binnen warmte@vlaanderen willen Eandis en Infrax dat potentieel maximaliseren.

“Door de krachten te bundelen in warmte@vlaanderen kunnen warmtenetten gemeenschappelijk worden aangelegd”, zegt Koen Kennis, voorzitter van het nieuw warmtebedrijf. “Dat is vooral voor de hand liggend in regio’s waar zowel Eandis als Infrax actief zijn. Het is ook beter de technologische kennis en ervaring te delen. De stap zetten naar een gemeenschappelijk project was daardoor vanzelfsprekend. Kuurne en Harelbeke gaan zo een samenwerking aan. Zevenhonderd toekomstige woningen in het woonpark op de grens tussen Harelbeke en Kuurne zullen verwarmd worden met restwarmte van de verbrandingsoven Imog in Harelbeke.

Ook in Antwerpen, Hooglede, Roeselare, Turnhout, de Kempen en Limburg lopen er projecten. Er is voorzien dat het warmtebedrijf de volledige ketting van productie, distributie tot levering van warmte kan verzorgen, naast de bouw en het onderhoud van de installaties. De structuur van het warmtebedrijf laat participatie door andere partijen toe. Dat zal afhangen van project tot project. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) woonde de inhuldiging van het nieuw warmtebedrijf bij.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.