Natuurdomein Tervaete in Keiem krijgt een opfrisbeurt

Redactie KW

Waar vroeger de oude Tervaetebrug stond, die in 2004 werd afgebroken, werd een vispaaiplaats gemaakt. Het domein werd een tweetal jaar geobserveerd door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, maar toen het onderhoud werd stopgezet, werd de plek verwaarloosd met ‘verbossing’ en verdwijnen van flora en fauna tot gevolg. Dankzij vrijwilligers van Natuurpunt is er een akkoord om dit stukje natuurreservaat opnieuw zorgvuldig te beheren.

Wie twee luchtfoto’s van respectievelijk 2009 en 2015 van de vispaaiplaats, met haar grillige oevers en het kleine eilandje, naast elkaar legt, merkt meteen de opvallende ‘verbossing’ en stelt vast dat het hoog tijd werd om aan de alarmbel te trekken. Eigenaar Waterwegen en Zeekanaal (WenZ) heeft deze verborgen natuurparel van 1,1 hectare langs de IJzer na twee jaar aan zijn lot overgelaten…

Dat ontdekte ook Eddie Duthoit, die net deze plek had uitgekozen om er een eindwerk over te maken voor zijn cursus natuurgids in 2012: “op een goede vispaaiplaats neemt de stroming de visseneitjes mee en zet ze af waar er geen stroming is, bij de ‘kruidachtige’ lagen. Maar door de verwaarlozing ging het stukje natuur ‘verbossen’. Daardoor kreeg het water niet meer genoeg zonlicht en dat was nefast voor de ‘kruidachtige’ laag.” Eddie kwam tot de vaststelling dat over een periode van vier à vijf jaar de fauna- en floradiversiteit zienderogen achteruit ging. Op vraag van Eddie werd er bij de Diksmuidse milieuraad op aangedrongen om het kleine natuurdomein opnieuw op een goede manier te beheren.

In het najaar van 2016 werd er eindelijk een deal gesloten tussen eigenaar WenZ enerzijds en het Regionaal Landschap IJzer en Polder (RLIJP), de stad Diksmuide en Natuurpunt IJzervallei anderzijds. Concreet betekent dit dat de stad haar verantwoordelijkheid opneemt om dit natuurdomein gefaseerd te maaien, zodat er niet ineens een kaalslag ontstaat. De stad zal ook het wandelpad beheren en de verbinding toegankelijk maken. Eddie Duthoit werd aangesteld als conservator om alles op te volgen. Zo zal in de toekomst de populatie van karper, rietvoorn, brasem, zult en blankvoorn verzekerd blijven.

(MVO – foto MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier