Zwinvlakte paradijs voor vogels en vissen sinds uitbreiding

Het Zwin is bijzonder geliefd bij vogelliefhebbers. © Westtoer
Redactie KW

Na de uitbreiding van het Zwin hebben verschillende vissoorten en vogelsoorten zich in de Zwinvlakte gevestigd. Ornithologen spreken zelfs van een waar vogelparadijs. Dat blijkt uit een grensoverschrijdend monitoringonderzoek door de Provincie Zeeland, het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust en het Agentschap voor Natuur en Bos.

In februari van 2019 werd de Internationale Dijk doorbroken om de zee langs de Zwingeul toegang te geven tot 120 hectare van de Willem-Leopoldpolder, die deels op Belgisch, deels op Nederlands grondgebied ligt. Zo moest een kwaliteitsvolle getijdennatuur ontstaan. Het monitoringsonderzoek evalueerde dat project aan de hand van een ecologische monitoring, een abiotische monitoring en een monitoring van de verzilting van het Zwin.

Uit de eerste resultaten blijkt dat de natuur de voormalige polder snel gekoloniseerd heeft. Nadat pioniersplanten zoals zeekraal en klein schorrenkruid er voet aan de grond kregen, bestond in 2021 al een kwart van de oppervlakte uit lage schorre. Het merendeel van de Zwinuitbreiding bestaat echter uit kaal slik en met zeewater gevulde geulen en laagten. Die bevatten tal van bodembewonende ongewervelden.

Minstens zeven vissoorten

Minstens zeven soorten vissen waaronder de bedreigde paling, bot, dunlipharder, sprot en zeebaars, hebben hun intrek genomen in het gebied. “De vangst van zowel jonge als volwassen vissen toont aan dat de Zwinuitbreiding benut wordt als foerageergebied en kraamkamer”, meldt het Agentschap Natuur en Bos.

Bovendien is het gebied een vogelparadijs geworden. Lepelaars, kleine zilverreigers, meeuwen en sterns hebben hun weg naar de Zwinuitbreiding gevonden. Ook voor doortrekkende en overwinterende eenden en steltlopers is het gebied belangrijk.

Belangrijk overwinteringsgebied

“Voor de scholekster, kluut, zilverplevier, bonte strandloper, tureluur en bontbekplevier heeft de Zwinuitbreiding zich meteen ontpopt tot een van de belangrijkste overwinteringsgebieden van België, zo niet het belangrijkste”, klinkt het. De Zwinuitbreiding trekt ook broedvogels aan.

Uit het monitoringonderzoek blijkt tot slot dat de combinatie van natuurbeheer en het vaker en langduriger overstromen van de Zwinvlakte niet alleen gunstig is voor planten, maar ook voor dieren. En de mensen? Die kunnen alles gadeslaan op de nieuw aangelegde dijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier