Zwin ringt tot 7 november elke dag

(foto DM)
Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

Met de dagelijkse vogelringsessies tot 7 november gaat het Zwin Natuur Park verder op het elan van de vorige jaren. “Een kans om een blik achter de schermen van het wetenschappelijk onderzoek te werpen”, zegt directeur Ina De Wasch.

“Tijdens de ringsessies brengt een gediplomeerd vogelringer een ring aan de poot van vogels. De vogels worden gemeten, gewogen en daarna vrijgelaten om hun tocht verder te zetten. Het doel van het ringen is het verzamelen van wetenschappelijke informatie”, vertelt Ina De Wasch.

“Na het ringen begint het tweede luik: het verzamelen van terugmeldingen. De kans dat een geringde vogel nog wordt gemeld is eerder klein, vandaar dat er grote aantallen worden geringd: vorig jaar waren dat er 8.392, verdeeld over 52 soorten. De meest geringde soorten waren de zwartkop (3.513), de goudhaan (1.239) en de roodborst (898). Er werd ook een roodkeelnachtegaal en een witkeelgors geringd, twee soorten die zeer zeldzaam zijn. Voor beide soorten was het pas het tweede geval ooit in België.”

“Terugmeldingen leveren interessante informatie op. Zo werd er op 16 oktober vorig jaar een goudhaantje in het Zwin geringd. Dat werd de volgende dag gevangen in Sandwich Bay in het Verenigd Koninkrijk, op 139 kilometer van het Zwin. Een goudhaantje weegt ongeveer vijf gram en is de kleinste vogel van Europa.”

Er wordt geringd van 10 tot 12 uur, behalve bij slecht weer. Raadpleeg de website.

www.zwin.be/nl/vogelringen

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.