Zwemmen er straks bultrugwalvissen voor onze kust?

Beeld ter illustratie van een bultrugwalvis. © Getty Images
Stefan Vankerkhoven

De voorbije dagen is een bultrugwalvis gespot in de Noordzee, voor de Nederlandse kust. En het zou zomaar even kunnen dat de gigantische dieren straks ook opduiken in onze wateren.

Sinds 18 oktober werd een mannelijke bultrugwalvis meermaals gespot voor de Nederlandse kust, tussen Camperduin en Petten. Volgens Jan Haelters, wetenschappelijk medewerker bij het Instituut voor Natuurwetenschappen, is het zeker mogelijk dat er straks ook bultruggen voor onze kust opduiken.

Jan Haelters, medewerker bij het Instituut voor Natuurwetenschappen en bultrugspotter.
Jan Haelters, medewerker bij het Instituut voor Natuurwetenschappen en bultrugspotter. © Jan Haelters

“Er zijn er al nog gespot voor onze kust”, zegt hij. “Al heb ik er zelf nog maar twee of drie gespot in Belgische wateren, voor het laatst een tweetal jaar geleden. In de geschiedenis zijn er slechts twee aangespoeld aan onze kust: een in 1751 en een in 2006.”

Bultruggen worden meer dan 14 meter lang en wegen tot 50 ton. “Ze zijn makkelijk te herkennen door de patronen op hun staart”, weet Haelters. “Wereldwijd heb je er nog tienduizenden. Die populatie heeft zich goed hersteld na het verbod op de walvisjacht. Ze zwemmen heel ver: van de Caraïben naar Noorwegen, met af en toe een ommetje in de Noordzee. In tegenstelling tot potvissen vinden ze hier ook voldoende voedsel en driegen ze niet aan te spoelen in het ondiepe water. Ze kunnen hier dus overleven.”

Een bultrug die Jan Haelters in 2013 spotte in de Noordzee op 15 kilometer voor de kust van Oostende.
Een bultrug die Jan Haelters in 2013 spotte in de Noordzee op 15 kilometer voor de kust van Oostende. © Jan Haelters

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.