Zwarte substantie gevonden in Kasteelbeek in Kortemark, onderzoek naar eventuele lozing

© (Foto JH)
Redactie KW

De politiezone Polder voert een onderzoek naar een eventuele illegale mestlozing in de Kasteelbeek in Kortemark. Gisterenavond gingen zowel de politie als de brandweer op twee plaatsen kijken en troffen ze een zwarte substantie aan op het water.

Het waren buurtbewoners die vlak naast de Kasteelbeek in de Lichterveldestraat in het centrum van Kortemark wonen die dinsdag rond 17 uur de politie belden. Ze werden een indringende mestgeur gewaar. Volgens die buurtbewoners is het niet de eerste keer dat de beek enorm ruikt naar mest. Nog volgens hen zou een landbouwer er al eerder een hoeveelheid vloeibare mest geloosd hebben in de beek. Die Kasteelbeek loopt van het natuurdomein de Krekemeersen, waar onder meer Bar La Gare ligt, doorheen de gemeente, en gaat op de grens van Kortemark met Torhout over in een andere beek.

Een politiepatrouille en een officier van de brandweer gingen gisteren kijken en troffen vooral in de buurt van de Lichterveldestraat een hoeveelheid zwarte mest aan die op het water dreef. Ook in de Torhoutstraat werd gekeken en ook daar werd een zwarte vloeistof aangetroffen maar die was al veel sterker verdund. Het is echter onbegonnen werk om de zwarte substantie in de smalle beek op te vangen of die beek af te dammen. Het situeert zich ook al over enkele kilometers. Met de voorspelde regenval van deze week zal de mest zichzelf verdunnen. Er loopt nu wel een onderzoek naar hoe de mest in de beek is terecht gekomen en of er inderdaad sprake is van een illegale lozing. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier