Zilvertorens bij natuurgebied Mandelmeersen in Oostrozebeke

(foto CLY)
(foto CLY)
Redactie KW

De laatste decennia wordt er door de verschillende gemeentebesturen hard gewerkt aan het groene imago van Oostrozebeke. Naast de groene long nabij de kerktoren is ook de Mandelvallei herschapen in een oase van rust met veel wandelmogelijkheden. Die groene parel krijgt nu een onverwacht verlengstuk door de aanhechting van het gebied achter de Zilvertoren in de Kalbergstraat.

Toen residentie De Zilvertoren werd neergepoot, kreeg de gemeente het achterliggend gebied cadeau. De gemeente kocht er nog drie aansluitende percelen bij, zodat het nu werk kan maken van de aanleg van parkgebied De Zilvertorens, dat aansluit op de Mandelmeersen en op de nieuwe parking die er komt naast het kerkhof. Het parkgebied zal op termijn ook te voet bereikbaar zijn via de tunnel onder de Tielststeenweg.

Openheid bewaren

Tijdens de jongste gemeenteraadszitting gaf schepen Olivier De Marez toelichting bij de inrichting van het parkgebied. “We gaan er alles aan doen om de bestaande openheid te bewaren. Er wordt een dolomietpad aangelegd tussen Kalberstraat en Tieltsteenweg. Er worden ook een aantal maaizones voorzien, alsook een speelweide voor de plaatselijke jeugdverenigingen.”

“Daarnaast worden ook twee poelen aangelegd. Daarmee hopen we vooral meer amfibieën aan te trekken. Door de poelen te voorzien van licht hellende oevers kunnen de vele zwaluwen die huizen onder de dakgoten van het gemeentehuis er voldoende nestmateriaal en insecten vinden. De speelweide komt op voldoende afstand van de bewoning zodat er geen hinder is van spelende kinderen. Het is zeker niet de bedoe ling om er een attractiepark van te maken. De poelen zullen gegraven worden in juni, maar het inzaaien van gras komt er pas in het najaar. In november volgt dan het aanplanten van bomen.”

Niet te diep

Raadslid Marleen Lefebre leek het moeilijk te hebben met de aanleg van de poelen in de omgeving van een speelweide. Schepen Olivier De Marez stelde haar meteen gerust met de opmerking dat de poelen niet diep zijn en voorzien zijn van zacht glooiende oevers. Bovendien ligt even verder ook een Mandelmeander en die wordt ook niet afgeschermd. “We zijn zeker niet van plan er zwemvijvers van te maken.”

(CLY)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.