Zenderooievaar Elisabeth van Zwin Natuur Park overleden in Marokko: “Teruggevonden bij hoogspanningslijn”

Camille Jonckheere

Het Zwin Natuur Park in Knokke–Heist heeft een van hun zenderooievaars Elisabeth verloren. “Elisabeth heeft vorig jaar de Sahara overgestoken om te kunnen overwinteren in Mali, in West-Afrika. Sinds ze de Sahara opnieuw overstak naar het noorden raakten we haar signaal kwijt. Bij de laatste update bevond ze zich in een stad in Noord-Marokko. Een van onze contacten heeft nu kunnen bevestigen dat ze haar dood hebben teruggevonden vlakbij een hoogspanningsleiding. Waarschijnlijk werd ze dus geëlektrocuteerd.

“Met spijt in ons hart moeten we jullie meedelen dat zenderooievaar Elisabeth om het leven is gekomen”, deelt het personeel van Zwin Natuur Park op hun Facebookpagina. “Elisabeth was een van onze drie jonge ooievaars van ons project. We konden haar tocht volgen met een zender en in het najaar had ze de Sahara overgestoken om te gaan overwinteren in West-Afrika. Ze heeft ons het voorbije jaar een schat aan informatie opgeleverd via haar zender.”

“Elisabeth had de Sahara opnieuw overgestoken terug richting het noorden, maar helaas werd ze dood teruggevonden in Marokko”

De jonge ooievaar Elisabeth kwam terecht in Mali. “Het was niet evident om veel contact te maken met die zender daar. Maandenlang hadden we geen nieuws gekregen van haar. Uiteindelijk kwam dan toch het verlossende nieuws dat ze nog in leven was. Nu stak ze opnieuw de Sahara over maar dan richting het noorden. Helaas is ze niet voorbij de stad Berkan in Noord-Marokko geraakt. Daar verloren we opnieuw alle contact met haar.”

Hoogspanningslijn

Intussen werd het slechte nieuws bevestigd. “Onze partner, het Koninklijke Belgische Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) kreeg van hun contacten te horen dat ze Elisabeth dood hadden terug gevonden, vlakbij een hoogspanningsleiding. Waarschijnlijk werd Elisabeth dus geëlektrocuteerd. Helaas is ze niet de eerste jonge zender-ooievaar, die aan (vermoedelijke) elektrocutie. Dat toont nu nog maar eens hoe groot en belangrijk die doodsoorzaak is voor ooievaars.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier