Zelfpluktuin Purfruit uit Oeselgem maakt zich op voor nieuw seizoen: “Druk, maar toch vooral genieten”

(foto WME)©Wouter Meeus
(foto WME)©Wouter Meeus
Redactie KW

Wat als kleine jongen begon als een droom voor Bart Van Parijs is intussen uitgegroeid tot een zelfpluktuin van maar liefst 10 hectare. De hele zomer lang kan je er op de boerderij zelf je fruit en noten gaan plukken. “Een hele hectische, maar ook fijne periode.”

“Al toen ik 12 jaar oud was, wist ik dat ik boer wilde worden”, vertelt Bart Van Parijs (54), Gentenaar van geboorte. “Maar thuis wilden ze niet echt mee, dus werd ik naar het college gestuurd.” Bart probeerde het nog even met studies landbouwingenieur, “maar dat is toch écht niet hetzelfde als de landbouw zelf. Dus trok ik op mijn 20ste naar de landbouwschool in Oudenaarde en volgde ik les tussen de tieners.”

Een slimme keuze, bleek later, want na heel wat omzwervingen in de marketing en zelfs als bedrijfsleider van een eigen groothandel in meubelen, bleek het boerderijvirus te groot om te weerstaan. “We kochten een kleine boerderij”, vertelt Bart. “Maar met mijn marketingdiploma stond ik nergens. Het was door dat technisch diploma dat ik officieel boer kon worden.”

Klein fruit

Hoewel zijn omgeving hem in het begin gek verklaarde, ging Bart samen met zijn vrouw door met de droom. “Er stonden al vlierbessen en blauwe bessen op het terrein, dus kregen we het idee voor de allereerste plukboerderij van België. We plaatsen nog ander klein fruit in de pluktuin en gingen van start. De beginjaren waren hard, met heel wat verlies, maar gaandeweg viel alles in de plooi en groeiden we zelfs uit tot tien hectare. Bij ons kan je alles van klein fruit terugvinden, enkel aardbeien hebben we niet.”

Straks gaat het plukseizoen weer van start. “Momenteel halen we de vlierbloesems nog binnen, maar eind juni kan het plukken beginnen. De eerste pluk zal bestaan uit frambozen, stekelbessen, blauwe bessen en cassis. We gaan door tot 30 september, dan zijn er vooral nog bramen, walnoten en frambozen te vinden.”

Tot 500 plukkers

Wie wil plukken, kan zonder afspraak naar de boerderij trekken. “De mensen mogen dan met emmertjes in de pluktuin. We wegen de pluk en zo wordt er afgerekend. Intussen ontstond er ook een klein terrasje, waar mensen kunnen genieten van een drankje, taart of een ijsje gemaakt met het fruit uit onze pluktuin.”

De zomermaanden zijn dan ook erg druk voor Bart en zijn gezin. “Maar we genieten ook, omdat we minder zorgen hebben dan andere boeren. Het fruit raakt op tijd geplukt, we moeten ons niet aantrekken van de prijszetting van de veiling… Op een topdag verwelkomen we 300 tot 500 plukkers, op een gemiddelde dag zijn dat er ook al snel 150. Na 30 september plukken we dan zelf de overschotten, die gebruikt worden voor verwerking.”

Oudste zoon Juul kreeg alvast een stukje virus mee van zijn ouders. “Hij is student-ondernemer en heeft hier vlakbij een eigen plantage met frambozen. Het is zo’n beetje zijn vakantiejob. Of de kinderen het bedrijf zullen voortzetten, weten we niet. Wat ik wél weet, is dat de werkelijkheid uiteindelijk mooier is gebleken dan de droom. Ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn keuze om te gaan boeren.”

De pluktuin is vanaf eind juni elke maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag geopend van 9 tot 19 uur. De boerderij is gelegen in Neerhoek 7 in Oeselgem.

(LD)

Meer info: www.purfruit.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.