Zelfpluktuin de Herenthoeve in Meulebeke klaar voor derde seizoen

Martine Opsomer bij een tulpenperk in ontwikkeling. (foto Luc)
Martine Opsomer bij een tulpenperk in ontwikkeling. (foto Luc)
Redactie KW

Nu de lente om de hoek piept, ontwaakt de natuur uit haar winterslaap. Zo ook in de zelfpluktuin van de Herenthoeve. “Er valt momenteel heel wat werk te verrichten, maar straks zal het voor iedereen genieten zijn in een waar bloemenparadijs”, aldus Martine Opsomer.

Martine Opsomer (57) startte drie jaar geleden met de idee om een zelfpluktuin te creëren, waar bloemenliefhebbers zelf de bloemen kunnen plukken die ze willen kopen. Het project sloeg aan en nu breidt Martine de bloemencollectie nog een stuk uit.

“Momenteel wordt er onkruid gewied en maken we de percelen plant- of zaaiklaar. De eerste zaaibeurten worden nu uitgevoerd en tevens worden al heel wat jonge plantjes uitgeplant. De narcissen geven alvast de officiële kick-off van mijn derde seizoen zelfpluktuin. Zij worden op de hielen gezeten door de tulpen, een bloemensoort die enorm populair is bij de bloemenliefhebbers.”

Nieuwe soorten

“Ik zorg ervoor dat er elk jaar iets nieuws te ontdekken valt in de bloemenperken. Vorig jaar waren dit de gladiolen, wat enorm geapprecieerd werd, dit jaar mik ik op fritellaria en camassia. Ik startte eveneens met enkele workshops op het veld in samenwerking met enkele bevriende floristen. Ik hoop dat we het initiatief dit jaar verder kunnen uitbouwen al blijkt het moeilijk om nu al enkele data vast te prikken.”

“Vanaf het moment dat we groen licht krijgen, wordt dit kenbaar gemaakt via Facebook en Instagram. Dit jaar start ik eveneens met de teelt van pioenen. Het is twee tot drie jaar wachten op het resultaat, maar het geduld wordt dubbel en dik beloond.”

“De narcissen geven de kick- off van mijn derde seizoen zelfpluktuin”

“Na de tulpenperiode, die vanaf volgende week start, is er in de aanloop van de zomerbloeiers minder te vinden. Tijd dus om uit te pakken met onze zelfplukaardbeien. Dan kan iedereen die aardbeien lust die heerlijke vruchten zelf komen plukken. Eind mei kan je ook genieten van onze echte primeuraardappelen.”

Ontstressen

“Bij dit totaalconcept hanteer ik steeds mijn eigen strategie die erin bestaat om zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven. Verder leg ik me ook toe op groepsontvangsten. Een boeiende rondleiding geven, vind ik superfijn. Ik zie hier al hoopvol naar uit van zodra de coronamaatregelen het ons toelaten. Toegegeven, corona bracht onze zelfpluktuin ook in de kijker. Heel wat wandelaars en fietsers ontdekten onze knusse tuin die zich in de schaduw van de Herentmolen bevindt. Het is echt opvallend dat vooral gezinnen met kinderen tot 80 procent van ons cliënteel uitmaken. Kinderen ontdekken de natuur en mogen dan zelf bloemen plukken.”

“Ondertussen zorgen we er ook voor dat er nieuwe zaken te ontdekken vallen. Zo starten we met een grote kippenren voor onze vijver en bouwen we eveneens constructies met wilgentenen. De bedoeling is een aangename plaats te creëren waar met kan genieten en ontstressen. De Herenthoeve beschikt eveneens over een zaaltje dat we verhuren voor feestjes in beperkte kring.”

Hoe werkt het?

“Hoe werkt het principe van de zelfpluktuin? U plukt zelf de bloemen die je wenst en betaalt vervolgens per bloemstengel. Het plukken gebeurt vanaf half (eind) maart tot de eerste vorstperiode (begin november), dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang. Er wordt wel gevraagd, gezien de coronamaatregelen, om zelf een snoeischaar mee te brengen.”

(LB)

De Herenthoeve vindt men in de Heirentstraat 1. Info: 0494 13 16 78, info@herenthoeve.be en www.herenthoeve.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.