Zeldzame fauna en flora in reservaat Oude Leiearm in Kuurne

Ward Dewilde (met zwart netje, natuurgids bij NP De Vlasbek) en Johan Staelens (met wit netje, conservator van de Oude Leiearm) met een groep natuurliefhebbers. (foto ADM)
Ward Dewilde (met zwart netje, natuurgids bij NP De Vlasbek) en Johan Staelens (met wit netje, conservator van de Oude Leiearm) met een groep natuurliefhebbers. (foto ADM)
Redactie KW

In tijden van corona zijn veel mensen meer gaan wandelen en fietsen. Vooral het jaagpad tussen Kuurne en Kortrijk werd een populaire route. Misschien heb je tijdens je wandeling of fietstocht wel opgemerkt dat aan de overkant van de Leie, tussen de site van Imog en de R8 het natuurgebied Oude Leiearm ligt.

Dit natuurgebied rond de oude Leiearm is ontstaan in de jaren 70 na het rechttrekken van de Leie. Het heeft een oppervlakte van 7,4 hectare. Om de natuur te beschermen, is dit reservaat volledig afgesloten voor het publiek. Er zijn wel begeleide wandelingen op afspraak mogelijk en eenmaal per jaar, in juni als de natuur op haar mooist is, zet Natuurpunt De Vlasbek alle poorten open voor een hele dag begeleide wandelingen.

Oude Leie

Op zaterdag 12 juni was het prachtig weer en iedereen was welkom, ook niet-leden van Natuurpunt. Je moest wel vooraf inschrijven. Er werden vier begeleide wandelingen georganiseerd van telkens maximaal 15 personen. Patrick Vlaeminck, Ronny Herreman, Jan Vanaverbeke (voorzitter NP De Vlasbek), Ward Dewilde en Kurt Meersschaert waren de gidsen van de vier groepen. Dirk Verhaeghe en Virginie De Coene zorgden voor het onthaal en Dirk Desmet en Mario Labeeuw waren de fotografen van dienst.

“We hebben het reservaat al sedert 1987 in beheer. Dat wil zeggen dat we in dit stukje natuur elk jaar beheerswerken uitvoeren”, zegt Johan Staelens, conservator van het natuurgebied Oude Leie.

Unieke waarnemingen

“De laatste jaren worden er meer en meer unieke waarnemingen voor onze regio gedaan. Heb je al gehoord van de bosvleermuis? Nee? Dat verbaast me niet, dat is namelijk een heel zeldzame soort bij ons. Het is van 2019 geleden dat de bosvleermuis in West-Vlaanderen werd waargenomen. Tot een paar weken geleden, want op 23 mei hebben we vleermuizen geïnventariseerd in het reservaat Oude Leiearm. We konden onze ogen en oren niet geloven toen we de bosvleermuis hoorden op onze batdetector én hem daarna ook zagen rondvliegen.”

“De bosvleermuis is een van de vele beschermde soorten die dit reservaat gebruiken als plaats om aan te sterken op weg naar hun voortplantingsgebied. Dat bewijst nog maar eens het belang van dergelijke kleine reservaten. We zien hier heel wat zeldzame vogels, zoogdieren – zoals de bunzing –, planten – zoals de voszegge – en insecten. In totaal hebben we hier al waarnemingen van bijna 1.000 verschillende soorten fauna en flora in ons natuurreservaat, wat echt wel héél veel is.”

Ronny Herreman, gids bij NP De Vlasbek en leraar aan de tuinbouwschool in Kortrijk, is een fervent voorstander van dit unieke natuurreservaat.

“Het is een uniek stukje wilde natuur in onze dichtbevolkte en gebetonneerde gemeente. Dit reservaat wordt bedreigd door de mogelijke bypass van het kanaal Bossuit-Kortrijk. Er werd door de hogere overheid beslist om het kleinere gedeelte aan de linkerkant op te offeren voor de scheepvaart. De rechterkant, het grootste stuk, zou voorlopig alvast gevrijwaard blijven. Met Natuurpunt De Vlasbek blijven we hameren op het belang van dit prachtig stukje natuur.” (ADM)

Info: www.natuurpunt.be/afdelingen/natuurpunt-de-vlasbek .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier