Zeehondje gewond aangetroffen, met hals verstrikt in visnet: opnieuw door warrelnet?

© (Foto BB)
© (Foto BB)
Redactie KW

Op het strand van Oostduinkerke is woensdag een zeehondje aangetroffen dat ernstige verwondingen had aan de hals. Het dier zat namelijk verstrikt in een stuk visnet uit nylon. Sea Life Blankenberge kwam het onfortuinlijke dier redden.

De zeehond van een vier à vijf maanden oud werd aangetroffen op het strand van Sint-André, zo’n 300 meter links van de Gilles Scottlaan. “De zeehond is niet aangespoeld, maar kwam wellicht uitrusten. Een wonde zoals deze, vraagt natuurlijk heel wat energie van het dier”, vertelt verzorgen Jonathan Meul van Sea Life, die ter plaatse kwam. De wonde begon al te ontsteken, dus was de zeehond wellicht ten dode opgeschreven.

“Nochtans weegt het dier 23.4 kilo, het normale gewicht voor een vier à vijf maanden oude zeehond. We vermoeden dan het net nog maar enkele dagen rond de hals zat, al is dat moeilijk te achterhalen. Sowieso was dit een kerngezond exemplaar dat voordat hij – want het is een mannetje – in de problemen raakte”, gaat verzorger Jonathan verder. Ter plaatse werd de nylondraad verwijderd en daarna werd meteen richting de dierenarts koers gezet.

“Na een eerste check-up en het toedienen van antibiotica en pijnstillers, werd het dier overgebracht naar ons zeehondenbassin om te genezen. Elke dag wordt de wonde ontsmet met isobetadine, tijdens het voederen. Later, na het grootste ontstekingsgevaar, zullen we honingzalf rond de nek smeren”, aldus Jonathan Meul. In welk soort net de zeehond verstrikt is, kan hij zich niet over uitspreken.

“Het stuk wordt afgeleverd aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) voor onderzoek, om het soort net te achterhalen en advies te kunnen geven aan de hogere overheden”, besluit hij. Dat er overigens een probleem is met grote warrelnetten in zee, meestal voor de Franse kust, heeft het KBIN nog recent een rapport over uitgebracht. Heel wat zeehonden spoelden namelijk onthoofd aan, doordat ze met de kop in de netten vast zaten en op dramatische wijze om het leven kwamen bij het binnenhalen van de netten. Wellicht kon dit dier zich losrukken uit een net, maar bleef een deel rond de hals zitten. (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.