Wijtschatenaar plant historische boom op zijn parking

Koen Lahousse bij zijn geadopteerde boom samen met zijn kinderen Vic en Roel.© (Foto EF)
Koen Lahousse bij zijn geadopteerde boom samen met zijn kinderen Vic en Roel.© (Foto EF)
Redactie KW

De bomen op het Sint-Medardusplein in Wijtschate werden deze week gerooid. Heel wat van de bomen verhuizen naar Kemzeke in Oost-Vlaanderen waar een kunstenaar het historische Sint-Medardusplein van Wijtschate zal heropbouwen. Andere bomen werden opgehaald door Wijtschatenaars die een band hebben met hun geboortedorp of Wijtschatenaars zelf.

Zo herplantte Koen Lahousse op de parking van zijn verzekeringskantoor één van de bomen. “Ik wilde kost wat kost één van die bomen in het centrum van Wijtschate behouden omdat deze bomen toch een beetje Wijtschaatse geschiedenis zijn.”

Koen Lahousse is een geboren en getogen Wijtschatenaar. “Ik heb dan ook wel veel over voor ons mooi dorp en ben als voorzitter van het feestcomité ook betrokken bij bijna alles dat er in het dorp georganiseerd wordt. De kans om een boom te planten wou ik dan tenvolle grijpen.” Zo werd er een deel van het asfalt van de privéparking van zijn kantoor aan de Ieperstraat 124 weggehaald. “We hadden niet meteen zicht of er wel aarde te vinden zou zijn. Dit was zeer twijfelachtig aangezien er vroeger nog een woning gestaan heeft. Maar gelukkig hebben we vrij snel goede leemgrond gevonden en in combinatie met aangevoerde grond met compost hebben we de boom kunnen planten op de hoek van de parking.” De boom zal de komende maanden voldoende water moeten krijgen. “Daarvoor ook installeerde ik een waterslang met emmer aan mijn garage zodat iedereen die wil water kan geven.” Koen Lahousse voorziet bij de boom ook een zithoek waar voorbijgangers even kunnen rusten. “Er komt zeker ook een bordje met de geschiedenis van de boom.”

Er was de voorbije maanden heel wat te doen over het rooien van de lindebomen die tot 70 jaar oud waren. Er was ondermeer een aanvechting door de vzw Bescherm Bomen en Natuur waardoor de kap van de bomen werd uitgesteld. Er kwam nadien wel overleg en geen procedureslag. “Ik hoop dat het Wijtschaatse bomenverhaal ertoe zal leiden dat gemeentebesturen in het vervolg iets zorgvuldiger met met hun erfgoedbomen zullen om springen. Maar ook dat de ruime belangstelling om de bomen te adopteren andere gemeenten zal inspireren een gelijkaardige actie op touw te zetten als verwijdering onvermijdelijk is.” Dit najaar dan komen er nieuwe bomen op het Sint-Medardusplein. De oude bomen krijgen niet alleen een nieuw leven in Wijtschate maar ook in Kemzeke waar kunstenaar Thijs Van der Linden de bomen gebruikt voor een monumentaal werk dat hij toepasselijk het Sint-Medardusplein zal noemen.

(MD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.