Wie wil een gratis boom van het Sint-Medardusplein in Wijtschate?

© EF
© EF
Redactie KW

De bomen op het Sint-Medardusplein van Wijtschate (Heuvelland) zullen begin maart gerooid worden. Dat had eerder in het najaar van 2020 moeten gebeuren, maar een bomenactivist uit Brugge ging tegen de vergunning in beroep.

De deputatie van de provincie West-Vlaanderen vond dat de vergunning toch correct was en dat de werken uitgevoerd konden worden. De bomen in Wijtschate zorgen al vele jaren voor een uniek dorpszicht en worden dit najaar vervangen door 20 robuuste lindes. Wie een stukje geschiedenis van het dorp wil binnenhalen, kan gratis één van de bestaande gekandelaberde zomerlindebomen bestellen bij de gemeente Heuvelland.

De bomen op het Sint-Medardusplein zijn 50 tot 60 jaar oud en vormen zo zeker een onderdeel van het straatbeeld in Wijtschate. Nu deze bomen worden gerooid, verdeelt de gemeente de bomen onder de belangstellenden. “De gemeente snoeit de zomerlindebomen vooraf en zorgt voor het zorgvuldig uitgraven van de zomerlindebomen, het vervoer en aanplant van de zomerlindebomen voor de kandidaten die bomen wil aanschaffen,” aldus schepen Dirk Baekelandt.

Wie één van de bomen zal herplanten, moet geen schrik hebben dat de boom zal afsterven. “Voor alle duidelijkheid die bomen zijn niet ziek,” duidt burgemeester Wieland De Meyer. “Het grote probleem met die bomen is dat ze nu veel te dicht van elkaar staan, steeds gekandelaard moeten worden en te dicht van de weg staan. Neem daarbij de beschadiging door wegenwerken en de slechte inrichting van parkeervoorzieningen waardoor ze in de komende jaren gegarandeerd in problemen komen. Daarom kozen we voor de aanplant van nieuwe bomen die op een betere locatie geplant kunnen worden, en niet meer steeds gekandelaard moeten worden en dus vrij uitgroeien.”

Nieuwe bushaltes

Met het rooien van de bomen wordt ook het Sint-Medardusplein heringericht. “De bushalte verandert van locatie door de nieuwe busregelingen die eraan komen”, vertelt schepen Baekelandt. “De nieuwe bushaltes zijn toegankelijk en voorzien van accommodaties zoals een schuilhokje en fietsenstallingen. Er wordt een laadpaal voorzien voor elektrische voertuigen en twee parkeerplaatsen worden voorzien voor mensen met een beperking. Die plaatsen worden verhard.”

In totaal zullen nog 15 parkeerplaatsen voorzien worden op het Sint-Medardusplein, waarvan 13 op waterdoorlatende grastegels. “Deze komen op grote tussenafstand van de bomen. De nieuwe bomen van ongeveer 25 cm stamdiameter zijn in de heraanleg 9 m van elkaar verwijderd en er zullen geen voertuigen meer op de wortels worden geparkeerd en zodoende zullen de bomen voldoende groeiruimte hebben.”

Het afhalen van de bomen stemt alvast CD&V Heuvelland tevreden. “Eind juni vroeg onze fractie op de gemeenteraad al om de bomen aan te bieden aan de inwoners. Na maandenlang aandringen, zijn we heel opgetogen dat deze oproep nu ook effectief gehoor krijgt en het gemeentebestuur onze voorstellen volgt. Wij willen dit aanbod dan ook volop ondersteunen. Dit is een unieke kans voor al wie voldoende plaats heeft om een prachtige lindeboom aan te planten én een stukje geschiedenis uit Wijtschate in huis wil halen,” aldus voorzitter Nathan Duhayon.

(MD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.